Две торти с разрязани изображения на Паметника на Съветската армия провокираха бурно възмущение от страна на БСП. Тортите са били част от коледните тържества на ДСБ и "Да България" - едната е изработена със снимка на стария паметник, който "чака" да бъде нарязан, а втората е с "глазура" от разпръснатите съставни части от 8-метровата фигурна група.

Снимките на кулинарните изкушения обиколиха социалните мрежи и предизвикаха реакции от представители на опозиционните партии в НС. 

"Вижте тази снимка. Това е тортата от новогодишното тържество на ППДБ снощи. Само аз ли виждам нещо сатанинско и античовешко в това нещо? Или греша?", написа във Фейсбук лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

В Народното събрание народните представители от "БСП за България" Георги Свиленски, Иван Ченчев и Атанас Зафиров в Народното събрание поискаха "незабавна оставка за всички политици, които са били на мероприятията на ДСБ и "Да, България" и са яли торти с формата на нарязания Паметник на Съветската армия".

Първи снимки от парламентарната трибуна показа Георги Свиленски.

"Тези снимки те сами са си ги качили и се радват с тях. Но най-вероятно вече са ги свалили. Спомняте ли си заместник областния управител на София, който се снима с отрязаната ръката на войника? Тогава предупредихме какво следва. Какво ще е следващото им изпълнение - всички чакаме. Призоваваме за техните оставки, защото тези хора получават заплати от нашите и вашите данъци. Не може те да представляват българското общество. Това са фашисти, варвари и главорези", коментира Георги Свиленски.

Снимка: БТА

"Ако бяхме нормална държава, каквато претендираме да сме - щеше да има чутовен и грандиозен скандал. Нямаме думи да опишем - българските "демократи" отрязаха главите на демокрацията. Лошото е, че режат и главата на нацията, тъй като я противопоставят", реагира Иван Ченчев.

"Тези хора имат особен фетиш към рязането на глави. Това е логичното обяснение на случващото се. И не само от постовете, те трябва да излязат и въобще от българската политика. Защото днес режат паметници и торти, а утре ще започнат да режат и истински глави", каза Атанас Зафиров.

Снимка: Фейсбук