След дълга почивка, депутатите подновиха днешното извънредно заседание и започнаха с разглеждането на второ четене на Законопроекта за държавния бюджет за 2024 г.

По-рано депутатите от "Взъраждане" за трети път опитаха да блокират заседание на Народното събрание, като окупираха трибуната. Стигна се до взимане на думата от депутатите от място с микрофон. Депутатите от "Възраждане" опитаха да осуетят и тази възможност с изключване на микрофоните. Стигна се до физически сблъсък между депутати от "Възраждане" и ДПС.

И при блокирана трибуна обаче, Народното събрание прие ключови закони - бюджетите на НЗОК и на ДОО, промени в закона за действащите санкции срещу Русия, и решение за стартиране на процедурата за изграждане на два нови блока на АЕЦ "Козлодуй" с американска технология. 

Във вече спокойна обстановка, след почивката, председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев прочете доклада за приетия и на второ четене от комисията на държавния бюджет. В пленарна зала е и министърът на финансите Асен Василев. 

Включването в дневния ред на бюджета бе предложено от Александър Иванов (ГЕРБ-СДС), който поиска едночасова почивка и след това заседанието да продължи.

В процедура по начина на водене лидерът на левицата Корнелия Нинова и председател на парламентарната група (ПГ) "БСП за България" настоя законът да се чете текст по текст и да се провеждат обсъжданията, така както изисква парламентарната практика. ПГ на "БСП за България" сме тук, така както сме дали дума, не заради вас, побойници, а заради българския народ, на който сме дали дума да защитаваме техните интереси, заяви Нинова, цитирана от БТА.

Моля текстовете да се четат един по един, заяви тя. Въведохте изключително порочна практика да се четат параграфи от 1-50 и след това всеки да прави изказвания по различни текстове, коментира Нинова.

Ние искаме да говорим с аргументи по бюджета, затова моля да се чете, обсъжда и гласува текст по текст, добави тя. Ако отново приложите силата на мнозинството и направите обратно, това е поредният удар по парламентаризма, по свободата на изразяване и забрана на опозицията да си каже мнението и обратно на всичко, което твърдите, че сте - европейци, съвременни и модерни, добави тя.

Петър Петров от "Възраждане" поиска заседанието на парламента да бъде излъчвано пряко по БНТ 1 и БНР, но предложението му бе отхвърлено от пленарната зала.

И ние искаме да използваме силата на аргументите, г-жо Нинова, и когато ни се пречи да осигурим парите на пенсионерите и парите на здравноосигурените, ако не си позволява да го направим по нормалния начин, сме готови, дори да се сбием за българските пенсионери и българските граждани, каза Йордан Цонев от ДПС преди да започне представянето на доклада по Закона за държавния бюджет за 2024 г.

В свои изказвания депутати от различни партии предлагат промени - увеличения, главно в разходната част на бюджета - за здравеопазване, земеделие (напояване), туристическа реклама и др.

Румен Гечев (БСП) предложи увеличаване на приходите с продажба на миноритарните дялове на държавата (под 34% от капитала) във вече приватизирани дружества, като постъпленията бъдат използвани за здравеопазване и образование.