Това, което се видя днес, е най-унизителното състояние на българския парламент, откакто той съществува. Това заяви пред журналисти председателят на парламентарната група на "БПС за България" Корнелия Нинова.

Заради струпване на депутати от "Възраждане" пред парламентарната трибуна мнозинството реши днес изказванията на народните представители да са от място. По-късно депутати от "Възраждане" се опитаха да изключат звука от колоните в пленарната зала и се стигна до спречкване с депутатите от ДПС.

Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, това ли ви е евроатлантическият живот в България и европейски парламент, попита Нинова. Според нея това са основните виновници за случилото се днес. БСП може да участваме в това, посочи тя.

"Погледнете назад в годините и ще видите, че ДПС и националистите с такава имитация на сблъсъци винаги се помпат едни други и се вдигат едни други", заяви Корнелия Нинова. Това, което прави "Възраждане", е имитация. Ако искаха наистина да бъде прекратено заседанието или да вземат участие в дебата, можеха да се изкажат. Какво правят вътре? Стоят пред трибуната, мнозинството ги намачка, тръгва си заседанието, говорят си от място, взимат си решенията. Това не е истинска опозиция и блокаж, това е цирк, коментира председателят на БСП.

Управляващите партии за пет минути, без изказвания, предадоха българския национален интерес със законопроектите, които гласуваха в областта на енергетиката, смята Нинова. По думите ѝ единственият изход от случващото се е оставка на управляващото мнозинство, "което налага диктатура".

Диващина и варварство е това, което се случи с Паметника на Съветската армия, смята Корнелия Нинова. Тя отново каза, че Министерството на културата е разпоредило незабавно прекратяване на демонтажа на Паметника на Съветската армия още на 14-ти декември. Събарянето е незаконно, заяви тя. Някой трябва да носи наказателна отговорност. Сигнализира ли сме прокуратурата, ако трябва ще сигнализираме и международни институции, коментира Нинова.

Недопустимо е политик да се меси в свободата на медиите и то толкова грубо, цинично и показно, като Делян Пеевски да се произнася по този въпрос е абсолютно недопустимо, каза председателят на БСП по повод казаното от Делян Пеевски, председател ПГ на ДПС, че е недопустимо БНР да стане съучастник в руската хибридна война.

БСП ще влезе в зала за големия бюджет, каза още Корнелия Нинова.