Депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" Васил Пандов и Александър Симидчиев са доволни от рекордното по думите им увеличение на бюджета на Националната здравноосигурителна каса от 1,1 млрд. лв., но не са доволни, че две предложения не са минали днес в зала заради бойкота на БСП и "Възраждане". 

По-рано депутатите приеха на второ четене бюджета на НЗОК за 2024 г. на фона на скандали и ново блокиране на трибуната заради преместването на Паметника на съветската армия. 

Пред журналисти Александър Симидчиев обясни, че с този бюджет "за извънболничната специализирана и извънболничната първична помощ ще има над 20% увеличение. Болничната помощ има достатъчно увеличение, за да може да осъществи политиката, свързана със задържане на кадрите и с регионалната политика, т.е. тези, които са на по-отдалечени места, също да могат да се реализират финансово". 

Васил Пандов добави, че са увеличени с 5 млн. лева средствата за новата спецификация за помощни средства, приспособления и изделия за хора с увреждания. "Отделиха се повече средства за денталната помощ, включително изготвянето на зъбни протези", каза още депутатът от ПП-ДБ. 

Негативното, което се е случило обаче е, че имало две предложения, които от самото начало не срещнали подкрепа от ГЕРБ-СДС и ДПС.

"Едното е догодина НЗОК да не сключва договори за нови дейности с болници, като мотивът е, че предстои реформа, както и изработване на нова здравна карта. Безкрайно много стават болничните легла в България. Големият брой болнични легла и договори стимулира болниците да отчитат фиктивни дейности, за да оцеляват някои от тях. По тази причина НЗОК беше предложила да не сключват договори за нови дейности. Но не беше приета от мнозинството забраната за сключване на нови договори". 

Другото предложение било за сключване на т.нар. рамкови споразумения за доставка на лекарства, които НЗОК заплаща на болниците. 

"Няма мотиви защо това се случи в пленарна зала. В Комисията по бюджет и финанси предложенията бяха приети с гласовете на "Възраждане" и "БСП за България. Днес, когато "Възраждане" и "БСП за България" не бяха в пленарна зала, това даде предпоставка за формиране на друго мнозинство", обясни Пандов.