Протест на КНСБ пред парламента за втора поредна сутрин.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Протестиращите блокираха движението в района на Народното събрание. Този път недоволството си от доходите изразяват пожарникари, служители и работници в Агенция "Пътна инфраструктура" и "Националното тол управление". Демонстрантите настояват за 30% увеличение на заплатите.

Инж. Венелин Йорданов от "Националното тол управление" в Монтана коментира, че искат увеличение на заплатите от 1 януари т.г. По думите му това са 7,5 милиона лева необходими средства.

"Има голяма събираемост на тол такси, а служителите във ведомството работят на 12-часов режим, сумарно работно време, "което предполага специфични условия на труд", каза синдикалистът.

Протестиращите посрещат депутатите и им раздават исканията си. Заради акцията днес има полицейско присъствие. Капитанов се закани да тръгне към "Орлов мост".

Те опънаха дълго знаме, за да заградят жълтите павета от страната на храм-паметника "Александър Невски".

Снимка: КНСБ, Фейсбук

До това се стигна, след като вицепрезидентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Тодор Капитанов изрази несъгласие с начина, по който от полицията им казват да приведат протеста си, съобщава БТА.

Снимка: КНСБ, Фейсбук

Депутатите Мирослав Иванов, Настимир Ананиев, Искрен Арабаджиев и Михал Камбарев от парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) разговаряха с протестиращите. 

Мирослав Иванов се обърна към недоволните с призив да продължават да отстояват правата си.

Утре ще има среща между специалистите от наша страна по бюджет и финанси и ръководството на КНСБ, информира той.

Надявам се, че ще бъде намерено решение на вашите искания. Вашите възнаграждения не са в размерите, които трябва да бъдат, с оглед на изключително важните задължения, които имате към цялото общество, каза още Иванов.

 

Протестиращите вдигнаха блокадата в района на храм-паметника "Александър Невски", до служебния вход на парламента. 

Освен с ПП-ДБ се очакват срещи на КНСБ и с другите парламентарни групи.

Снимка: КНСБ, Фейсбук

Утре протестът ще е най-многоброен от досегашните ни акции. Ще протестират служителите на Националния осигурителен институт, Националната агенция за приходите, агенция "Архиви", Българското национално радио и от сектор "Култура". Паралелно с нашата протестна акция имаме покана за среща с всички парламентарни групи, за да представим допълнително нашите искания, заяви за БТА вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов.

Заради политическото многообразие в парламента не е достатъчно само една група да припознае искането, важно е крайното гласуване на второ четене в бюджета за 2023 г., посочи той и добави: "Ако не се случат нашите искания, не можем да гарантираме, че можем да овладеем социалното напрежение в страната".

Първата от серията протестни акции се проведе пред парламента вчера. В нея участваха работници и служители от структури в системата на земеделието - Изпълнителните агенции по горите, по рибарство и аквакултури и "Борба с градушките", Напоителни системи,Селскостопанска академия и други.

Снимка: КНСБ, Фейсбук