Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) започна протестна акция пред служебния вход на Народното събрание. Движението около парламента откъм страната храм-паметника "Александър Невски" е затруднено, предава БТА.

Действията на КНСБ са под надслов "За справедливи доходи в бюджет 2023 и защита на трудовите права на работещите".

Снимка: БТА

Към 8:30 ч. пред служебния вход на Народното събрание се събраха работещи в Изпълнителна агенция "Борба с градушките", Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, Изпълнителна агенция по горите, както и служители в "Напоителни системи" и Селскостопанска академия, информираха от синдиката.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Служителите настояват за увеличение на заплатите и подобряване на условията на труд.

Снимка: BulFoto

"От този пакет от 170 млн. лева, за които КНСБ настоява между първо и второ четене, 25 млн. са за тези институции. Всички тези хора са с около 1200 лева заплати, а като си платят данъците - 900 лева. Всъщност кокошката спря да снася, защото няма пари. Искаме в бюджета на Министерството на земеделието да се внесе законопроект, с който да се вдигнат заплатите им, защото са обидно ниски и не са вдигани от много време", обясни икономистът Любослав Костов от КНСБ, цитиран от bTV.

Снимка: БТА

"Един асистент получава 1380 лева, а един професор 1680 лева. Това са хората, които градят бъдещето и се занимават с продоволствието и храната на България. Каква наука да се прави с унизително ниски заплати? Тази кокошка е българска порода - Ломан Браун. Ние съхраняваме българските породи, българските сортове. Ако не се грижим за тях, какво ще има от тази България", подчерта Антоанета Янчева от Селскостопанската академия.

Снимка: BulFoto

Протестните акции се случват на фона на обсъждането на държавния бюджет за 2023 г. Според проектоектопрограмата на Народното събрание се очаква депутатите да обсъдят тази седмица на първо четене законопроекта за държавния бюджет. На извънредно заседание вчера бяха приети бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса.

Снимка: БТА

Във вторник от Националната федерация (НФ) "Земеделие и горско стопанство" към КТ "Подкрепа" разположиха импровизирана "Приемна за народни представители" до парламента. По този начин те приканват депутатите да чуят исканията им и да отговорят на важни въпроси, свързани с работата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).