Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) се е самосезирал и проверява казуса с допускането от страна на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за снимането на скандалния рап клип с голи момичета в Съдебната палата.

По предложение на представляващия ВСС Боян Магдалинчев точката по този казус бе вкарана като извънредна по време на Пленума на кадровия орган. По време на дебата той изрази надежда проверката да завърши възможно най-бързо.

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова заяви, че институцията, ръководена от нея, се е самосезирала дали е уронен престижът на съдебната власт и ще се прави проверка.

Георги Чолаков, председател на ВАС, също коментира и каза, че е ужасен от това, което е видял и чул.

Правосъдният министър Данаил Кирилов предложи поне до времето на завършване на проверката, стопанисването на Съдебната палата да бъде отнето от правомощията на Лозан Панов.

Той цитира данни от проверка, която показва, че има сключен договор за наем на терен в Съдебната палата за заснемане на кадри към саундтрак. А от списъка за пропускане става ясно, че в него няма записани непълнолетни. Договорът е подписан от страна на ВКС от главния секретар Маргарита Пазвантова, както и от главния счетоводител Мария Михайлова.

Председателят на ВАС Георги Чолаков заяви, че ВСС не е давало право на Панов да преупълномощи друг да сключва договори. "Съдебната палата не се стопанисва с грижите на добър стопанин", каза той и предложи председателят на апелативния съд да поеме управлението на сградата.

Боян Магдалинчев се съгласи и допълни, че договорът е крайно неизгоден за ВКС. В рамките на дебата стана известно, че вече е било говорено с председателя на апелативния съд да поеме стопанисването на сградата.

Олга Керелска припомни, че преди време ВСС вече е упълномощил председателите да сключват договори, като дори е даден примерен договор, и затова трябва да се съпоставят двата договора. Никъде не се дават указания да се преглежда заснетият материал, каза тя.

Вероника Имова пък заяви, че "Храмът на Темида" е използван за въвличане на малолетни в порнография и подбуждане към използване на наркотици. Боряна Димитрова окачестви заснетото като унижение спрямо съдебната система и заяви, че председателят на ВКС е отговорен за ситуацията. Севдалин Мавров заяви, че Лозан Панов е абдикирал като стопанин на Съдебната палата и на негово място би си подал оставката Атанаска Дишева попита дали във време на пандемия се прави опит за линч и преврат.

Лозан Панов се защити и заяви, че "това, което вижда днес изглежда режисирано и са обвинения без аргументи". Той допусна, че мнението у голяма част от членовете за изхода от дискусията предварително е било формирано.

Панов попита колегите си как дете е пуснато в Съдебната палата, след като не е в списъка на лицата, посочени в договора. В крайна сметка бе гласувано, само с 6 гласа "против" - че следващата седмица ВСС ще реши дали да отнеме правомощията на председателя на ВКС Лозан Панов да стопанисва Съдебната палата.

Вече стана ясно, че клипът е заснет след сключен договор между Върховния касационен съд, който управлява сградата, и продуцентска компания. Така е било разрешено охраната да пусне вътре 16 души, които са участвали в заснемането на видеото.

Официално платената сума е 800 лева.