"В това видео вземат участие две малолетни деца. Видимата им възраст е на около 10 години. Те са били наети да участват, като са извършени договорни отношения между фирмата продуцент и родителите на децата. От компанията обясниха, че категорично са спазили закона и са се сдобили с декларация за съгласие от родителите на децата. Те са били на място през цялото време на снимките", обясни главният секретар на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Теодора Иванова пред Нова телевизия по повод скандалния рап клип, сниман в Съдебната палата, заради който започна проверка на няколко ведомства.

Тя допълни, че други органи ще извършват проверка как снимките на децата, участвали в клипа, са попаднали в социалните мрежи.

"Като родител и държавен служител смятам, че има нарушаване на правата на децата независимо, че има подадена такава декларация. Въпросът който стои пред нас е дали тази декларация не е в разрез с родителската отговорност. Ако бъдат установени нередности ще има и санкции за двете страни", каза още Иванова.

Междувременно правосъдният министър Данаил Кирилов коментира остро случая пред БНТ:

"Изключително странен казус. Тази сграда, освен че е храм на правосъдието в нашата държава, е и културно-историческа ценност, тя се управлява под особен режим и някак е странно да може всеки да я наеме за 12 часа и да има абсолютната свобода".

На въпрос какво следва, той отговори:

"Разчитам в днешния днес ВСС да обсъди този случай, макар индикациите от вчера бяха всичко това да се замете, да се скрие. Няма като че ли готовност за обсъждане".

Малко по-късно беше съобщено, че пленумът на ВСС ще дискутира дали да обсъди случая. Предложението е на представляващия ВСС Боян Магдалинчев, предаде БТА.

Председателят на ВКС Лозан Панов, който по силата на старо решение на ВСС е домакин на сградата и има право да сключва договори, поиска точката да не се разглежда днес, защото проверката в съда не е приключила и са нужни фактите от нея.

Един от членовете на ВСС - Олга Керелска, припомни, че ВСС е коментирал въпроса кой и как да сключва подобни договори.

Председателят на ВАС Георги Чолаков заяви, че има сериозен проблем и не може ВСС, като управляващ съдебните сгради, да мълчи.

Севдалин Мавров припомни, че ВСС е упълномощил председателите на съдилища да сключват договори. Важното, според него, е дали е проверено какво ще се снима, сценарият на видеоклипа, както и дали е прегледано заснетото.

Отлагане на точката според министъра на правосъдието обаче дава възможност за укриване на факти.

Атанаска Дишева остро възрази срещу включването на точката в дневния ред, защото не е запозната с никакви детайли, и няколко пъти попита Магдалинчев, като вносител, кога точно е решил да предложи тази дискусия.

Колега й Евгени Диков показа сключения договор за заснемане на видеоклипа.

Предложението на Магдалинчев за дискутиране на проблема бе прието.

Още вчера от ведомството съобщиха, че клипът е заснет след сключен договор между Върховния касационен съд, който управлява сградата, и продуцентска компания. Така е било разрешено охраната да пусне вътре 16 души, които са участвали в заснемането на видеото.

Официално платената сума е 800 лева.

Самият изпълнител на клипа - Alek Sandar, пък коментира още вчера:

"Пистолетът е играчка. Снимката с детето, която се пуска в медиите и в интернет, не е част от клипа, а е лична снимка за спомен с реквизита от продукцията. Целият този клип всъщност е сатира и комедия, той има за цел да развлича, а не да промотира наркотици. Аз и моят екип сме твърдо против това. Ние сме хора на смеха и доброто прекарване. В самия клип никъде не се говори за наркотици, а за напитка Yerba. В клипа има НЛО, извънземни и анимации, за които ни трябваше декор като атрактивната сграда като Съдебната палата".