Всички неприключили процедури за избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) се прекратяват от датата на влизане на този закон в сила, записаха депутатите в приетите днес на второ четене изменения в Закона за съдебната власт.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС обясни, че текстът се предлага във връзка със създала се неяснота с обнародваните днес промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). От "БСП за България" поставиха въпроса дали това, което се предлага, означава, че новоизбраните членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от професионалните колегии няма да влязат като членове на ВСС и тепърва съдии и прокурори ще си избират нови представители.

В отговор Чолаков призова да се спре с интригите. Никой не оставя ВСС без членове, ВСС функционира и е в пълните си пълномощия, посочи той.

Наясно сме, че няма как да спре работата на ВСС и ще продължи да работи в този състав, но това, което предлагате, означава, че вече новоизбраните членове на ВСС от професионалните гилдии не са избрани, и че всичко ще започне отначало, каза Нинова. "Това го обяснете на съдиите и прокурорите, които на свои общи събрания са си избрали представителите и заради това, че едно некадърно Народно събрание не си е излъчило неговите представители, сега тези -избраните, ще ги изключите и всичко ще започне отначало. Може би за да се изберат по-удобни", коментира тя.

Хамид Хамид (ДПС ) посочи, че в НПК, който днес е обнародван, вече има такъв текст, че всички производства започват наново. Той обясни, че този текст, който сега се предлага, е уточняващ в Закона за съдебната власт, и призова да не се драматизира.

Тук някъде тече драма, не при нас, отговори му Нинова. "Ако сте го приели в НПК, защо трябва да го повтаряме и в ЗСВ? За да е по-сигурно ли, че целта, която се гони с тези промени, ще бъде постигната два пъти", попита тя. По думите ѝ това не е съдебна реформа.

Днес в "Държавен вестник" са обнародвани промените в НПК, с които се създава механизъм за разследване на главния прокурор. С измененията се правят и съответни промени в Закона за съдебната власт. В промените в НПК е записано, че в срок до три месеца от влизането им в сила Народното събрание и органите на съдебната власт започват процедура за нов избор на членове на Висшия съдебен съвет.