На извънредно заседание на Народното събрание от 9:00 часа депутатите ще разискват внесения вот на недоверие към правителството на Николай Денков за сектор "Енергетика". Това предвижда програмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание.

Миналата седмица "Възраждане", "БСП за България", "Има такъв народ" и нечленуващият в парламентарна група Радостин Василев обявиха, че внасят 72 подписа за разглеждане на вот на недоверие към кабинета за сектор "Енергетика". Разискванията бяха насрочени от председателя на парламента Росен Желязков за днес.

В мотивите към внесения проект на решение за гласуване на недоверие е записано, че в недалечното минало България е била безспорен енергиен лидер в Югоизточна Европа и се изтъква, че сега "България е на път да се превърне от износител на електроенергия във вносител, с всички произтичащи от това рискове".

Припомня се, че на 12 януари тази година, на практика с пълно мнозинство в Народното събрание, е прието решение за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в част "енергетика" и по-конкретно да отпадне ангажиментът за намаляване на въглеродните емисии с 40% до края на 2025 г. спрямо 2019 г. Освен това вносителите изтъкват, че през юли тази година е прието решение, което гарантира, че терени на "Мини Марица Изток" няма да бъдат разпродадени на различни компании. На фона на всичко това, българското правителство изпрати на Европейската комисия Териториални планове за справедлив преход, които противоречат на редица вече взети в НС решения. В допълнение на 13 септември 2023 г. Министерският съвет прие Пътна карта за климатична неутралност. Според тази карта закриването на термичните централи става необратимо. До 2026 г. базовите мощности на въглища трябва да се намалят до 2900 MW, което означава намаление с близо 1200 MW за следващите две години. До 2030 г. тези мощности трябва да се свият до 1600 MW, а до 2038 г, да бъдат изцяло ликвидирани, отбелязват вносителите.

Вносителите заявяват в мотивите, че е напълно недопустимо изпълнителната власт да неглижира решения на върховния си законодателен орган - Народното събрание. Посочва се още, че общата загуба за икономиката от закриването на въглищните централи ще е над 2 млрд. лева годишно, на база 1,7 млрд. лв., които евентуално ще получим еднократно от ЕС.

"Правителството на министър Денков вече представлява риск за стабилността на държавата и благосъстоянието на българските граждани и бизнес на цяла Южна България", се посочва в мотивите на вносителите.

Според правилника на Народното събрание гласуването на вота ще е не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.