Лидерът на "Атака" се завърна от Виена късно снощи заедно с депутата Десислав Чуколов.

Темата за вота е за "провал в областта на регионалната политика". Гласуването ще бъде не по-рано от 24 часа след завършването на разискванията.

При гласуването на първия вот на недоверие (на 27 септември), отново внесен от ГЕРБ, почти цялата ПГ на “Атака” отсъстваше от пленарна зала заради посещение в Брюксел.
Тогава от ГЕРБ не се регистрираха и провалиха дебатите по собствения си вот с аргумента, че колегите им от “Атака” не са в залата. На 2 октомври от "Атака" и ГЕРБ се регистрираха и вотът за "провал в областта на инвестиционното проектиране" бе отхвърлен.

Попитан какви мерки ще вземат в БСП, за да осигурят кворум, след като от "Атака" са във Виена, лидерът й Сергей Станишев заяви, че ще направят всичко възможно да има максимално присъствие в пленарната зала за дебатите и гласуването, предаде БТА.

Вече стана ясно, че БСП планира да спре командировките на депутатите си, за да се разреши проблемът с кворума. Обмислят се и глоби за отсъствие.

Соцлидерът обвини ГЕРБ, че се стремят "да девалвират инструмента вот на недоверие".

"Вижте колко нелепо ще бъде за пореден път парламентарната група, която внася вот на недоверие, да не желае да има дебати. Много са слаби в политическо отношение, не могат да изнесат дебат, затова използват процедурни хватки за постигане на своите политически цели", каза  Станишев.

По думите му политиката на ГЕРБ цели само едно - дискредитация на българския парламент, неговото дестабилизиране и обезсмисляне в очите на гражданите.

Цецка Цачева от ГЕРБ обаче заяви очакванията на партията си за смислен дебат по темата.