Според изчисленията на лидера на "Атака" и у нас минималната заплата трябва и може да е толкова.

Предложението, което вече е внесено в Народното събрание, първо трябва да бъде разгледано на експертен съвет от представители на синдикатите, работодателите и социалното министерство, предаде bTV.

Единствено от синдиката КТ „Подкрепа” са го подкрепили, от бизнеса са твърдо против.

Според Сидеров има много чужди компании и хипермаркети, които генерират сериозни печалби и биха могли да плащат подобни заплати, затова "Атака" няма да изтегли от парламента пакета от законодателни промени за увеличаване на доходите.

"Ние искаме тези неща да почнат да се движат - за връщане в български ръце на печеливши сектори. Общо взето, българска индустрия нямаме, защото е в чужди ръце. Искаме да видим доколко ще обърнат внимание тези политически коалиции в парламента и това правителство. Ако то не обърне внимание, това правителство ще покаже, че е излишно", добави Сидеров, цитиран от БНР.

Миналия месец той отправи ултиматум на управляващите, че ако не изпълнят 10 искания на "Атака", може да размисли дали да остане в парламента. Сред тях са поправка в Кодекса на труда, според която минималната заплата да е индексирана със средноевропейската, и поправка в Закона за бюджета и ДОО, според която от 1 юли 2014 г. минималната пенсия да е 500 лв.

В предизборната си програма БСП заложи 450 лв. минимална заплата до края на мандата.