Резултатът на ВМРО от изборите за Европейски парламент е една много голяма сделка и тези малко над 7% ще струват на българския народ 3 млрд. лв., колкото струват самолетите, които ни натресоха да купим от САЩ. Това обяви в предаването "Тази сутрин" по bTV лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

На евроизборите партиите от малката коалиция в управлението - ВМРО, "Атака" и НФСБ, се явиха отделно. ВМРО получи 7,36%, "патриоти за Валери Симеонов (НФСБ) - 1,5%, а партията на Волен Сидеров - 1,07%.

"Аз не съм доволен от тези евроизбори", каза Сидеров и поясни, че не само от резултата на "Атака" не е доволен, но и от начина им на провеждане.

"Не поздравих Красимир Каракачанов за резултата, как да подкрепя една измама. Това не е честен вот. ВМРО никога не е взимала на парламентарни избори над 1%", обяви Сидеров.

Неговата партия протестира и срещу методиката за определяне на мандатите, но предложението им за промени в Изборния кодекс е било отхвърлено.

Той коментира и в какво състояние е ПГ на "Обединените патриоти". Сидеров заяви, че чува, че може да бъде отстранен от поста на шеф на ПГ. Относно това дали не се притеснява, че Каракачанов и Валери Симеонов искат отстраняването му, той обясни, че не мисли за това и обясни, че ако се трогва от такива неща до момента е нямало да съществува.

На въпрос дали мисли "Атака" да излезе от коалицията, Волен Сидеров отговори, че е коректен човек, който държи на думата си.

 

Лидерът на "Атака" обаче не обмисля оттегляне от малката коалиция. Има управленска програма и по нея се работи, уточни той.

На въпроса кой в бъдеще ще играе ролята на синя каска той отговори: Няма нужда от каски, а от сиво вещество под каската.

На въпрос дали обрича на разпад малката коалиция, той отговори: "Истината си е истина". "Аз съм причина тази коалиция да съществува. Вместо Каракачанов да ме заплашва по студията, трябва сега да ми благодари", обясни лидерът на "Атака".

Сидеров дори каза, че дори е обявил награда, ако някой извади една негова реплика, която е обидна за Каракачанов. "Наградата не е малка, но е достатъчна, предвид живота, който се води в България", заяви той.

Относно това кога е сядал на една маса с Каракачанов за последно, Волен Сидеров обясни, че това е станало, когато е извадил доноси на Ангел Джамбазки срещу него.

Припомняме, че ВМРО поиска преглед на коалиционното споразумение с ГЕРБ. Същевременно отношенията в малката коалиция на Обединените патриоти се обтегнаха, след като "Атака" и НФСБ не спечелиха нито един депутат в Европейския парламент.

Лидерите ВМРО, "Атака" и НФСБ все още не са се събирали на Коалиционен съвет след евроизборите. Отношенията на тримата лидери в малката коалиция периодично се изострят. Тези между Каракачанов и Сидеров се изостриха изключително много по време на изборите.

Неофициално се обсъжда възможност коалицията Обединени патриоти да бъде прекратена, а трите партии поотделно да сключат споразумение с ГЕРБ.

От ВМРО са на мнение, че трябва да се прегледат правителствените приоритети, особено тези, които не са изпълнени и нямат определен срок.

Нямам информация, че ВМРО иска преразглеждане на коалиционното споразумение, каза в Народното събрание пред журналисти вчера лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Не виждам какво ще се преразглежда на коалиционното споразумение, то се състои от три или четири точки - в него се декларира волята на участниците в коалицията по отношение управлението на държавата. Там се определят министерствата и начина, по който се вземат решения, или какво се прави, когато няма единомислие, посочи Симеонов. Там няма нищо което може да се промени, друг е въпросът, че програмата за управление има нужда от известни корекции, каза Симеонов, без да каже какви точно корекции са нужни в нея.

Не си говорим всеки ден, говорим си по работа, нямаме семейни отношения каза Симеонов запитан дали имат редовни контакти с останалите партии в "Обединени патриоти". Борисов готов за коалиционен съвет по всяко време. Все още текат анализите на изборните резултати. Ще се съберем и ще коментираме проблемите, които са се появили между другите две партии, посочи той. Засега няма индикации парламентарната група "Обединени патриоти" да се разделя или да се създава нова парламентарна група, каза Валери Симеонов. Не съм компетентен да отговоря какви са отношенията между ВМРО и партия "Атака" каза Валери Симеонов в отговор на въпрос.

Снощи премиерът Бойко Борисов заяви, че коалиционен съвет може да има по всяко време. На въпрос как ще отговори на исканията на ВМРО за коалиционен съвет, Борисов обясни, че такъв може да се случи по всяко време. "Ние всеки ден сме с Красимир Каракачанов, Марияна Николова и другите. Така че когато пожелаят, аз съм там", коментира премиерът.