Лидерът на "Атака" Волен Сидеров иска допуск до предаването "Панорама" по БНТ в писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК). В него той отправя молба комисията да задължи обществената телевизия да "спази законовите си договорености" и да го допусне до участие тази вечер в политическото предаване.

Това съобщи самият Сидеров в кулоарите на парламента след скандала в "Референдум" по БНТ.

"Съгласно подписаното от БНТ и "Атака" споразумение трябва да участвам в "Панорама", заяви депутатът, цитиран от БТА.

Вчера обаче се получило писмо от телевизията, в което се казва, че той няма да бъде допуснат до сградата, партията да изпрати друг свой представител.

"Няма право г-н Кошлуков като генерален директор на БНТ да определя самолично кой може да влиза, да участва при подписано споразумение. ЦИК да си влезе във функцията, да спазят закона и да задължат БНТ да ме допусне до "Панорама", настоя лидерът на "Атака.

Той поиска оставката на Емил Кошлуков и потвърди, че ще си търси правата в съда, каквито намерения обяви веднага след скандала. Освен това той обяви, че днес партията му организира протест пред сградата на националната телевизия.

От ЦИК обаче вече заявиха, че нямат отношение по прекратяване на споразумението между БНТ и "Атака" за местния вот, защото не са страна по договора и тя сама трябва да уреди отношенията си с партията. Комисията обяви още, че ще глоби депутата с между 2500 и 5000 лева заради поводението му.

В друго писмо - до СЕМ, пък Сидеров пише, че е ощетен като участник в предаването. 

"Не съм нарушил никакъв регламент, водещата Добрина Чешмеджиева се опитва да убеди обществото, че съм надвишил седемте минути, на които имам право. Не 7 минути, не съм говорил 7 секунди самостоятелно в това предаване, тъй като от самото начало бях заглушаван от Юлиан Ангелов от ВМРО и от самата водеща, те говореха върху мен и това може да се види много ясно от записа", изтъкна той по повод аргумента на водещата да му бъде спрян микрофонът - че е говорил 7 минути, колкото му се полага по регламент.

Затова политикът пише още във второто писмо, че според оред законовите правила медийният регулатор  трябва да задължи БНТ да му го даде. Сидеров настоява още СЕМ да извърши проверка на БНТ за нарушаване на договореностите като телевизията бъде санкционирана.

Сидеров попита още защо предаването е било свалено от сайта на БНТ същата вечер, както и защо униформени са влезли в студиото. От кого са били извикани, кой е разпоредилил и защо са били специални полицейски части - такъв въпрос той щял да зададе на вътрешния министър Младен Маринов.

Волен Сидеров отбеляза също, че председателят на парламента Цвета Караянчева и на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова нямат абсолютно право да се занимават с него, с това какво говори. Двете бяха помолени от журналисти за коментар по казуса във вторник.