"Поведение като снощното на Сидеров в БНТ е недопустимо! Категорично заставам в защита на националната телевизия. Грозните сцени са обида както за гостите в студиото, така и за работещите в телевизията, за цялата журналистическа гилдия и за българските зрители" - това се казва в лична позиция на лидера на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов "по повод недопустимото поведение на Сидеров в предаването "Референдум" по БНТ, съобщиха от пресцентъра на партията.

Политическото предаване, в което бяха поканени представители на всички партии, беше прекъснато безпрецедентно, след като лидерът на "Атака" Волен Сидеров през цялото време репликираше останалите и не им даваше възможност да говорят. Водещата Добрина Чешмеджиева дори извика охраната и в студиото влязоха двама служители на Жандармерията, които застанаха до политика. Накрая той беше принуден да си тръгне.

"Реакцията на водещата Добрина Чешмеджиева и последвалите действия от страна на БНТ са достойни и аз и ВМРО категорично подкрепяме професионализма на журналистите в абсурдната ситуация, в която ги постави един меко казано лабилен човек", допълва вицепремиерът и военен министър.

"Българските журналисти трябва да знаят, че се ползват с обществената подкрепа, за да изпълняват своите задължения безпристрастно. Когато обаче са подложени на вербална, а в много случаи и на физическа агресия, това дава едно усещане за обществена незрялост, характерно за народи, далеч от нашите географски ширини", подчертава Каракачанов, намеквайки за други прояви на Сидеров.

По думите му недопустимите обиди, арогантност и демонстрацията, че някой е над закона и над общоприетите норми, са откровена обида за българския народ.

"Ето защо аз съм убеден, че именно суверенът в лицето на избирателите отново ще даде урок и ще игнорира агресивните субекти от политическата сцена. Нека всички заедно да кажем "Не" на порнографията в българската политика", призовава лидерът на ВМРО, която заедно с НФСБ наскоро изключи "Атака" от парламентарната група на "Обединени патриоти". 

Вчера в ефир Волен Сидеров атакува лично Красимир Каракачанов и партията му. Той заяви, че вицепремиерът е "откраднал 1 млрд. лева".

"ДПС в момента управлява чрез ВМРО, чрез Каракачанов и Джамбазки (евродепутатът Ангел Джамбазки - б.р.). Мога да предложа Джамбазки да отиде да оглави гей парада. Той е гей", добави лидерът на "Атака".

Тази сутрин директорът на БНТ Емил Кошлуков заяви:

"Това беше първото и последно участие на г-н Сидеров в тази кампания в ефира на БНТ. Докато ние не получим официално извинение от г-н Сидеров, което ще разгледаме, аз моля най-учтиво колегите да не канят г-н Сидеров. Всъщност не моля, а разпореждам, за да се знае чия е отговорността за това решение. Докато съм генерален директор на БНТ, няма да търпим подобно отношение и поведение в ефира".

След това телевизията разпространи и декларация, с която призова всички политици в Народното събрание да се "дистанцират от поведението" на Сидеров. Освен това БНТ поиска от ЦИК и СЕМ да изключат "Атака" от споразумението за безплатни и платени участия в ефира й по време на предизборната кампания за местните избори на 27 октомври.

Самият Волен Сидеров заяви, че ще съди телевизията, защото нарушава договора, и отрече снощи да е бил под въздействието на алкохол, както заяви представителят на ВМРО Юлиян Ангелов, който напусна възмутен преди края на предаването.

Междувременно медийният регулатор излезе с позиция, в която защити журналистите:

"Съветът за електронни медии изразява тревога по повод нарушаване на Споразумението за отразяване на предизборната кампания за провеждане на избори за общински съветници и кметове, подписано между БНТ и политическите партии, коалициите от партии и инициативни комитети, одобрено от ЦИК. В рамките на една от безплатните форми на предизборна кампания по програма "БНТ 1" лидерът на ПП АТАКА г-н Волен Сидеров, поканен за участие в качеството си на председател на предизборния щаб на парламентарно представена политическа сила, си позволи да наруши грубо правилата за провеждане на политическия дебат в студиото на БНТ".