Председателят на ПГ на Обединени патриоти и лидер на "Атака" Волен Сидеров лично ще се заеме да съдейства на майките на деца с увреждания, съобщиха от пресцентъра на партията.

Той се е срещнал с тях и е разговарял в градинката до парламента, където майките протестират дни наред. Според Сидеров за разрешаването на техните проблеми е важно те да участват в заседанията на парламентарната комисия по труда и социална политика.

"Лично ще се заема с това, представителите на родители на деца с увреждания да бъдат допуснати до сградата на Народното събрание. По този начин ще може да протече градивен диалог с реални решения. Техните предложения и искания трябва да бъдат взети под внимание", смята той.

Сидеров обеща майките да бъдат допускани в парламента

Снимка: ТV "Alfa"

Сидеров и народни представители от групата на Обединени патриоти са заявили пред протестиращите майки, че ще им помагат за разрешаване на наболелите от години проблеми.

Припомняме, че вчера по време на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания не се стигна до консенсус. Проектозаконът на омбудсмана Мая Манолова за личната помощ беше отхвърлен. Проектът предлага хората с увреждания с над 90% намалена трудоспособност да имат правото на личен асистент. В момента за личен асистент са подпомогнати 14 000 души, а след промяната от услугата могат да се възползват всички 77 000 души. Според предложението личен асистент по 8 часа на ден ще имат хората в най-тежко положение - 14 000 души. Хора в малко по-леко положение обаче също ще могат да имат личен асистент - за по 4 или 2 часа на ден, като се оценява конкретната потребност на всеки човек.

Законопроектът е подкрепян от протестиращите майки на деца с увреждания. Той обаче беше отхвърлен от синдикатите и от национално представителните организации на хората с увреждания, които са в конфликт с протестиращите майки. 

Министърът на социалната политика Бисер Петков заяви вчера, че ще отстоява, че грижата за хората с увреждания трябва да е водещ национален приоритет.