Ситуацията с безводието в Перник може да се повтори по цялото българско Черноморие догодина и кризата с коронавируса ще е като детска игра за туризма. Това предупреди министърът на околната среда и водите Емил Димитров по БНТ.

"Яз. "Камчия" захранва цялото Черноморие. По Нова година този язовир имаше 100 млн., а сега е 60 млн. куб. м. Ако няма сняг и тази година, ще има проблем. До края на този мандат вода ще има и за земеделци и за питейно-битови нужди. Но след края на мандата ще дойде пак премиер, както и да се казва, и ще му кажем, че след 3 месеца ще има криза. Ако догодина няма вода, коронавирусът и всички проблеми с водата тази година ще изглеждат като детска игра. Догодина няма да има вода за басейни или за каквото и да е", посочи министърът.

По думите му с 50-60 млн. лв. в момента може да се спаси следващия летен сезон.

"Това, което е за Варна, може да се намали до 1 млн. месечно и от яз. "Цонево" има изградени помпи, които могат да захранят Варна. Трябва да съхраним водата в язовир "Камчия", защото ако не падне сняг тази година, ще бъде проблем. Трябва да се поправят язовирите "Ахелой" и "Порой", да се направи 10 км довеждащ водопровод, две пречиствателни станции и три помпени станции и да се качи в същия довеждащ водопровод, който отива за Бургас. Така ще бъдат закачени още два язовира, но те трябва да се ремонтират сега и ако има дъжд и сняг, за да имаме вода догодина. Това трябва да се направи веднага. Няма значение кой е министър, те проблемите си стоят и някой трябва да свърши тези неща. Трябват около 50 - 60 млн., но можем да спасим сезона догодина. Докато аз съм министър вода ще има, но какво правим след това?", допълни Емил Димитров.

Министърът коментира и темата с Рилските езера:

"В Рила трябваше да се направят пътеки с чакъл, за да може по тях да вървят хората и да не съсипват планината. Качили са горе багер, за да им е по-лесно. Багерът е престоял около два часа на пътеката. Има прокурорска проверка, мястото на багерите не е в Рила."

В четвъртък ще има възстановяване на пътеките, материалите за пътеките ще се качват с коне. Ще има и информационен център с база на планинските спасители.

Според него проблемът с джиповете, които качват туристи към Седемте рилските езера, ще бъде прекратен след 13 август, тъй като зоната до парка ще стане под контрола на Парк "Рила" и РИОСВ-София.