С протести, язовир не се пълни, той се пълни с разумно управление, с намаляване на загубите, но не можем да управляваме времето. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на брифинг в министерството.

За този сезон водата за напояване за земеделските производители ще бъде осигурена, каза от своя страна министърът на земеделието и горите Десислава Танева. Тя отбеляза, че подобни на днешните нива на язовирите за напояване е имало и през 2017 г.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров отбеляза, че от всичките осем проблемни язовира при поемането на поста му е останал само един - "Ястребино". Той напомни, че МОСВ отговаря за 52 комплексни и значими язовира.

Емил Димитров определи като лъжа твърдението, че язовирите се точат за ВЕЦ-ове и производство на ток. Според него от години много от тях не произвеждат ток.

Излезе информация, че водата от язовирите за питейна вода минавала през ВЕЦ-ове, за да се произвежда електроенергия. Това съвсем не е вярно. Пестим всяка капка и се стремим по всякакъв начин да бъдем полезни, каза министърът на околната среда. 

"Притокът на язовир Ястребино е много малък. Постоянно даваме средства за него. През цялата година задоволяваме целите на земеделци и граждани, но в момента се колебаем дали да дадем още средства", обясни Димитров.

Той обясни, че е предупредил земеделците, че е възможно до няколко години да настъпи водна криза в местата край язовир Ястребино. Според министъра в момента водоемът е пълен на 24%. На 41% пък бил пълен язовир Тича. Димитров обяви, че водата от него се пази, за да може да стигне за поне две години напред.

Относно Жребчево Емил Димитров заяви, че в язовира от години няма вода. А причината била сушата и няма откъде да се пълни. За този язовир, чрез сложна система от канали, се подава вода от язовир Копринка, за да стига водата за рибите. Планира се подобна практика да се прилага и за други язовири. Екоминистърът обаче предупреди, че ако и тази година няма дъждове през зимата, проблемите с безводието през 2021 година ще бъдат по-големи.

Според министърът на земеделието Десислава Танева пък зърнопроизводителите ще отчетат спад.

"Жътвата ще приключи следващата седмица. Данните са категорични - подобни нива сме имали през 2017 г. Няма никакъв драматизъм, това е последица от климата и повишаването на температурите", обяви тя и подчерта, че за тази година и сезон водата за напояване на земеделските производители ще бъде подсигурена.