У нас не се горят радиоактивни отпадъци. Това заяви по време на брифинг министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той даде изявление в Бургас по повод информация за внос на отпадъци във Варна от Англия. По думите му става въпрос за най-обикновени модифицирани горива.

"У нас може да се горят 50 % наши и 50 % чужди отпадъци. Не се занимавайте с лъжи, че тук се горят опасни отпадъци. Колкото е било прашно и преди, толкова е и сега. Следим всички кораби и товари. Законът е изцяло изпълнен. Ако някои реши, че не може да се внася от Англия, да провери пак", каза още Димитров.

Министърът коментира и палмовите топчета, които изплуваха на част от плажовете у нас. "Едно от решенията е да спрем цялото корабоплаване по Черно море. Може ли това да стане? Не вярвам някой да го е направил нарочно", поясни министърът на околната среда.

На брифинга стана ясно, че са взети проби от мазните петна и те ще бъдат изследвани, за да стане ясно дали са вредни за човешкото здраве.

"Плашим населението, но без да има нужда. През годините е имало един случай на опасни отпадъци. Съответно бяха взети мерки. Всичко става с нотификации. Тези нотификации бяха причина от тук контейнери да се върнат в Италия. Не можем да забраним, на която и да е страна от ЕС да внася, както и те не ни забраняват да изнасяме отпадъци", посочи още министърът.

"Правителството работи във всяка ситуация. Някои искат изборите да са, когато те искат. В Конституцията пише друго", коментира Димитров политическата обстановка у нас.