Два новопридобити минни ловци за Военноморските сили бяха снети от борда на полупотопяемия тежковоз SUPER SERVANT 4 във водите на Варненското езеро, след което са бяха дислоцирани в Пункта за базиране Варна,  съобщиха от Министерството на отбраната.

Вижте снимки >>

Двата кораба ще допринесат за повишаване способностите на Военноморските сили за изпълнение на задълженията по осигуряване безопасността на корабоплаването в морското ни пространство в мирно време, както и за успешното изпълнение на военновременните задачи в национален и съюзнически формат в НАТО и ЕС.

Корабите са произведени през 1984-1985 г. и са модернизирани през 2005-2006 г. Използвани са от Военноморските сили на Нидерландия до 2011 г. Процесът на придобиване и закупуване на корабите е осъществен от Министерството на отбраната.

Два новопридобити минни ловци за Военноморските сили бяха снети от борда на полупотопяемия тежковоз SUPER SERVANT 4 във водите на Варненското езеро

Снимка: Министерство на отбраната

Днес пристигнаха в България и първите два ремонтирани самолета Су-25, съобщиха от Министерството на отбраната. Договорът за ремонта на общо осем машини беше сключен с беларуски завод през 2018 г. Двата щурмови самолета са преминали основен капитално-възстановителен ремонт в Барановичи, Беларус.  Машините имат нови бойни способности - разширен арсенал от възможни боеприпаси, увеличаване на точността на поразяване, като същевременно е увеличена и дистанцията, от която самолетът може да поразява земни цели.

Рамковото споразумение е на стойност малко над 82,5 млн. лева. Превеждането на сумата беше затруднено заради оръжейно ембарго над Беларус. Последните два самолета Су-25 трябва да бъдат върнати в България до края на февруари 2021 г.

Пристигнаха първите ремонтирани СУ-25

Снимка: Министерство на отбраната