Това се казва в позиция на Патриотите от ВМРО-БНД във връзка с изказаните критики от страна на вселенския патриарх Вартоломей, отправени към Българската православна църква. 

Народите на Балканите още от Средновековието насам предпочетоха свои, народни, независими и сестрински църкви. Това е отражение на дълбокия демократизъм на хората в този кът на света. Затова днес, с взаимно уважение, следва да Ви напомним, че представляваното от Вас паство е една минимална част от християнския свят. С огромно уважение към попадащите в диоцеза на представляваната от Вас църква, напомняме Ви това, за да не забравяте, че претенциите Ви за духовно водачество в православния свят са пресилени. Не само Вашите, но всякакви подобни претенции, са неоснователни, се казва в позицията.

Според ВМРО, в православния свят – слава Богу – няма водачество, а има великодушие.

"Това великодушие ни кара днес да помогнем на своите братя единоверци в Македония. Добре знаете (като наследник на патриарсите в Цариград), че дълго време Охридската архиепископия беше българската църква на Балканите – именувана така именно и по волята на Цариград. Затова естествената църква майка на днешна Македония е именно Българската православна църква – Българската патриаршия. Но ние предлагаме именно майчинско великодушие и позволяваме на нашите братя в Македония духовна самостоятелност. Срещу това Вие предлагате водачество, подчинение и показвате липса на смирение и християнска любов. Простете, Ваше светейшество, но грешите. Ние показваме правилния модел – от християнска, човешка и народна гледна точка", се казва още в официалната позиция.