"ВМРО - Българско национално движение" няма да регистрира листи и ще участва в изборите за Народно събрание с активна кампания "Не подкрепям никого", съобщава пресцентърът на партията. Решение е взето от Изпълнителния комитет на ВМРО. Мотивите са подробно разписани в декларация, приета на последното заседание на ръководния орган на партията, се посочва в текста.

В съобщението на партията се казва, че две години едни и същи политически партии се възпроизвеждат в Народното събрание, харчейки милиони левове за кампании и избори, както и че "политически импотентни проекти се боричкат за власт".

Ние от ВМРО заявихме и отговорно започнахме разговори за изграждането на нов дясно-консервативен проект, който да постави в основите си християнските ценности, моралните устои на българина, както и национално отговорни политики, се припомня в декларацията. С тази цел ВМРО се обърна към "Има такъв народ", "Български възход" и други политически субекти, с които можехме да намерим общо разбиране по въпросите на съгласието и политическия диалог, промяна на конституционния модел и засилване на правомощията на президента, македонския въпрос и др., пише в съобщението.

"За съжаление, вътрешнополитически и външни фактори осуетиха опита за формиране на българска национална сила, която реално да представлява обикновените български граждани в парламента. Надделя и политическият егоизъм, борбата за позиции и субсидии, в която ние не желаем да участваме", обясняват решението си от ВМРО. Те добавят, че системата има нужда от промяна, затова участието им в избори е безсмислено".

От партията обявяват, че започват активна кампания "Не подкрепям никого", за да покажат, че хората, които не искат да живеят в "този надут от чужди посолства балон", са сила, която все още не е разгърнала своя потенциал.

ВМРО смята, че чужди посолства и маргинален вот диктуват българската политика, което прави възможен единствен избор и той е бойкот.