До края на седмицата ще се вземе окончателното решение дали "Български възход" и ВМРО ще се явят на вота на 2 април с общи листи. Двете партии обаче няма да бъдат в коалиция, съобщи Стефан Янев.

"Коалиция със сигурност няма да има. Ние се явяваме самостоятелно на изборите. В момента разговори водим с ВМРО и други формации за съвместно участие в изборите. Това означава, че бихме могли да направим съвместни листи, да имаме участие в общи политики, приоритети, които да се защитават от бъдеща парламентарна група. Все още не са взети такива решения, които да бъдат обявени официално", каза лидерът на "Български възход" по Нова нюз.

Той е категоричен, че скандалът с новия американски списък "Магнитски" няма да се отрази на българските избори. По негови думи през последните две години в политическото пространство диалогът между партиите се води през скандал. "Още един скандал повече или по-малко не променя генералната картина", допълни политикът.

Според него реформите в обществото изискват добро разбиране на това как функционират системите.

"Бихме подкрепили смислена съдебна реформа, която търси равнопоставеност на частите на съдебната система, при запазване на тяхната независимост и взаимодействие с другите власти", заяви Янев.

По отношение на приемането на еврото, въпросът е не дали, а кога да стане това. Според него, ако има стабилно правителство, страната ни ще е готова за 2024 г. Трите приоритета на "Български възход" за вота ще бъдат политическа криза, инфлация и демографска криза.

По повод мигрантския натиск и последните случаи на заловени трафиканти и нелегални мигранти, лидерът на "Български възход" постави на преден план състоянието на оградата по границата.

"Проблемът с мигрантската криза е комплексен и е от години. Става дума за качеството на преградното съоръжение и оборудването му, за окомплектоването на личния състав, за кадровите промени, логистичната поддръжка. Аз не виждам да се търси комплексно решение на този проблем", заключи Стефан Янев.