Управляващите партии ГЕРБ и ВМРО са постигнали съгласие по спора си за детските добавки, след като стана ясно, че патриотичната формация няма да подкрепи запазването на доходният критерии за месечните помощи. Това става ясно от пост във фейсбук на депутата от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. В него той съобщава, че е имало конструктивен разговор с министъра на финансите Кирил Ананиев и е договорено, че всички деца трябва да получават подкрепа от държавата. 

"Спорът ни с ГЕРБ за детските надбавки предизвика голям интерес и затова се радвам да споделя с вас, че сме на път да го решим по начин, който защитава интересите на всички български деца, а и на полицаи и лекари. При това без да противопоставяме различните групи.

Имахме конструктивен разговор с министъра на финансите Кирил Ананиев, обединихме се около мнението, защитавано от ВМРО, че всички български деца трябва да получат държавна подкрепа. Вървим към втория вариант, предложен от мен преди няколко дни - тези от семейства с ниски доходи да бъдат подпомагани чрез ЗСПД и т.нар. детски надбавки, а всички останали да получат данъчни облекчения в същия размер - т.е възможност родителите да намалят с 4500 лв. годишната си данъчна основа за всяко дете, респективно в резултат по 450 лв. годишна подкрепа", заявява Веселинов. 

Припомняме, че първоначално ГЕРБ подкрепиха "Обединени патриоти" за надбавки за всички деца. След това настъпи обрат и ГЕРБ се отказа, като стана ясно, че ще се осигурят пари за увеличение на заплатите в МВР. 

Синдикатите пък в МВР изразиха възмущението си от мотивите на правителството за отпадането на надбавките за всички деца, заради увеличението на заплатите на хората в системата. 

Вчера премиерът Бойко Борисов обеща, че ако икономиката върви добре догодина, служителите от МВР ще бъдат компенсирани допълнително. Той потвърди, че полицаите ще получат 15, а не 30 процента увеличение на заплатите, както е заложено в бюджета. Но по думите му в никакъв случай едни социални групи не трябва да се противопоставят на други. Борисов отбеляза, че ГЕРБ се отказва от универсални детски добавки заради неодобрение на мярката от обществото.