Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева потвърди, че настоява всички семейства с деца да получават месечни добавки, без доходен тест.

Тя предлага в проекта на бюджет за следващата година да залегне универсална месечна детска добавка за всички семейства с деца.

Това би струвало близо 400 милиона лева допълнително. И през следващата година социалната политика ще е най-голямото разходно перо в бюджета, съобщава БНР.

Идеята вече бе обявена от социалния министър преди месец, в момента тя я предлага да залегне в бюджета за догодина, който се обсъжда на вътрешно равнище.

Месечната помощ за семейство с едно дете в момента е 40 лева, за две - 90 лева, за близнаци - 75 лева. Надбавките се изплащат при подоходен критерий - до 410 лева месечен доход на член от семейство. При доход от 40 до 510 лева се изплаща 80% от размера на помощта.

Относно индексацията за пенсиите за догодина, министър Сачева каза, че все още няма взето решение от правителството.

Единственото сигурно е, че добавките от 50 лева за всички пенсионери ще се изплащат до март, това, което обеща и премиерът Бойко Борисов в деня на пенсионера.

Окончателно решение по въпроса за повишаване на пенсиите ще се вземе на предстоящ съвет на управляващата коалиция.