Повсеместен и безсрочен национален протест обявиха в Кресна от ВМРО, предаде БНТ.

Причината е темата Македония и нейното членство в Европейския съюз. Протестът е под наслов "Не предавай Македония".

Събралите се блокираха движението по главен път Е-79 в района на град Кресна. Обявиха, че след това през целия ден ще се движат с автомобили с 20 км/ч в посока Кресна - Благоевград и обратно.

Симпатизантите на ВМРО са пристигнали с около 25 автомобила и координирани от евродепутата Ангел Джамбазки са затворили. Минути по-рано Джамбазки заяви пред медиите:

"Протестът ни е антиправителствен срещу действията на Кирил Петков", предаде БНР.

Причината за протеста е, по думите им, колебливата позиция на правителството и премиера Кирил Петков по отношение на Северна Македония и членството ѝ в ЕС.

Вчера премиерът призова президента Радев да свика КСНС по темата РСМ. Именно срещу това искане се обявяват от ВМРО.

"Ще се опитат да променят позицията в посока "нека да ги пуснем да започнат да преговарят, после, ако такова, ще ги спрем". Това ние няма как да допуснем и няма как да се случи. Затова днес ние блокираме Кресна, предупредително към правителството. Съжалявам за затрудненията, които ще се получат, но в края на краищата Македония е национална кауза и за нея трябва да се правят някакви жертви, включително неудобства на пътя", заяви съпредседателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Снимка: БТА

От партията казаха, че през следващите дни планират протести по възлови пътища в страната така и на граничните пунктове. Целта е България да не отстъпва от исканията си по спорните въпроси със Северна Македония, заради които страната ни е наложила вето на преговорите на западната ни съседка за членство в ЕС.

Снимка: БТА

Движението в Кресненското дефиле е със забрана за изпреварване. Колоната ще се движи между двете кръгови кръстовища, слизането от магистралата в посока София-Кулата при Благоевград и връщането на магистралата, отново в посока Кулата, след Кресна.