Максимална прозрачност на такива сделки, тъй като става въпрос за държавни лица. Това каза пред БНР Владислав Панев от ПП-ДБ, представител на "Зелено движение" във връзка със скандала, свързан с имената на финансовия министър Асен Василев и депутата от ПП-ДБ Даниел Лорер.

"Какви са тези 5 милиона задължения, за какво точно американският гражданин съди фирмата на Асен Василев, защо е фалирала тя, какви са и другите кредитори", псставя въпросите, за които са нужни отговори.

Според медийните разкрития дружество "СТВ Консултинг", принадлежало някога на Асен Василев, е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 млн. лв.

Три месеца преди това то продава имотите си за над 3 млн. лв. и така американецът остава ощетен, ако искът му бъде удовлетворен.

Лорер купува от "СТВ Констултинг" имот за малко над 300 хиляди лева, а година по-късно го продава за 1.8 млн. лева. на Станислава Арнаудова.

В същия ден "СТВ Консултинг" продава останалата част от сградата на фирмата "Си Трейдинг 2016", еднолична собственост на Станислава Арнаудова.

Медийни публикации заподозряха и връзка между тези сделки и евентуалното невключване на доставчиците на електронни услуги за пътно поддържане в обхвата на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Както е известно, те се избират от управата на  АПИ и не участват в процедури за обществени поръчки. Но е предложена законодателна промяна, която изважда доставчиците на е-услуги за пътно таксуване от изключенията.

Станислава Арнаудова е собственик и изпълнителен директор на един от доставчиците - "Интелигентни трафик системи", и както се твърди, е поискала с изпратено до Министерството на финансите становище, да се запази действащия текст, с който сключването на договорите между АПИ и доставчици на електронни услуги за пътно таксуване се определя като изключение от приложното поле на Закона за обществените поръчки.

Министерството на финансите същевременно представи своята позиция, като заяви, че медийните твърдения, според които през юни 2023 г. министерството е приело промени в ЗОП под влияние на външно становище, са некоректни.

Министерството на финансите смята, че тези договори нямат характеристики на обществена поръчка. Затова няма значение дали министерството формално ще приеме, или отхвърли мотивите на "Интелигентни трафик системи" АД - договорите така или иначе са извън приложното поле на ЗОП. Конкретно за винетките в становището си "Интелигентни трафик системи" АД иска изрично да има записано изключение за този вид договори в ЗОП, независимо че то не е необходимо. Подобно искане с широко медийно отразяване направиха и от Българския лекарски съюз (БЛС) за пътеките на НЗОК.

Изключенията, предвидени в директивите, са изчерпателно определени и не се допуска въвеждането на други. Тъй като това са изключения, които съществуват в закона, а не са нови, възраженията са приети по принцип, като е оставено да се консултират с ЕК. Финалният вариант на промените в ЗОП е съгласуван с ЕК като задължение по НПВУ преди да бъде внесен в Министерския съвет и парламента, се казва в позицията на министерството.