Бившият финансов министър от правителствата на ГЕРБ Владислав Горанов беше категоричен, че премиер трябва да стане лидер на партия. 

"Хубаво е министър-председателят да бъде лидер на партия. Мисля, че липсата на лидерство в България е проблем", каза Владислав Горанов в интервю по БНТ по повод политическата криза в управлението в момента. Попитан дали в случая има предвид Бойко Борисов, Горанов каза, че говори по принцип и даде за пример Великобритания. В момента управленският мандат е в ръцете на ГЕРБ, чийто срок изтича, за да го оползотворят, след като имат указ за премиер, но не и предложен състав и структура на кабинет за гласуване в НС.

"Добрата новина е, че маските паднаха и Борисов и Пеевски най-накрая разбраха с кого си имат работа. Разбраха, че не могат да имат доверие на Асен Василев", коментира бившият министър на финансите. "Шарлатани не трябва да бъдат допускани в управлението", смята той.

По думите му още от първия ден на преговорите ПП-ДБ са били неискрени и не са искали да допуснат кабинет с първия мандат на ГЕРБ, поради което го осуетили. 

В мига, в който дойде време за властта, се опитаха да я счупят, заяви Горанов. Според него Борисов е изпратил четирите дами да преговарят от името на ГЕРБ, защото имат "по-здрави нерви от неговите" при гледката на счупени шишета на масата.

"Причината да отидем на избори, ще трябва да търсим в хората, които президентът Радев първо овласти, а после нарече шарлатани", каза Горанов.  Според него от ПП-ДБ са калкулирали, че да участват в избори е по-изгодно, защото при следващите ще са трети или четвърти поред. "ПП никога не са имали особено чувство за държавност", заключи Горанов.

"В политиката извинението не замества нито една казана дума. Това, което направи Асен Василев, показва, че той има специално отношение към жените. От друга страна подобно политическо поведение ни отнема аргументите да участваме в правителство, в което той е член. Ясно заявихме, че едно искрено извинение и отсъствието на Асен Василев от изпълнителната власт е условието", повтори той позицията на партията, че ще преговарят за кабинет в първия мандат срещу отсъствието на Василев като финансов министър.

"Това е добра новина за българската икономика, че няма да бъде повече министър на финансите", добави предшественикът на поста на Василев. По думите на Горанов "следващият финансов министър ще бъде много притеснен от това, което ще намери".

Втори мандат хипотетично е възможен, но без ГЕРБ, коментира още бившият депутат и министър от ГЕРБ.

Горанов направи равносметка на досегашното управление, което определи като слабо. "Сглобката беше една много напрегната конструкция от първия ден. Тя започна с компромис на ГЕРБ да отстъпим първия мандат и с втория, в нарушение на традиционната политическа логика, да се включим в управление, за да прекъснем безкрайната поредица от избори и политическа непредвидимост", коментира политикът от ГЕРБ.

И обясни, че при провал на сегашния опит, ГЕРБ не дължат извинение за чужда вина. "Ние дължим извинение на нашите избиратели само за нашите грешки", каза той.