"През 2015 г. той казва - ние сме много близки, ние им дадохме свобода, те ни дадоха азбука. България е носителят на това богатство, то е европейско и световно, и ние трябва да го защитим. Сигурно това е някакъв сигнал към нас и трябва да го разчетем, но не мога да гадая. Важното е да заявим, че не приемаме такова отношение и трябва да защитим историята си”, каза още лидерът на БСП в сутрешния блок на Нова телевизия.

Макар и в твърда опозиция, този път Нинова призна, че управляващите са отговорили добре - бързо и умерено, на изказването на руския президент пред македонския си колега Георге Иванов. Според нея тази реакция е достатъчна.

Вчера премиерът Бойко Борисов каза, че

"Историците отдавна са се произнесли по темата. Не е важно кой откъде е минал, това не е европейски подход. Важното е, че близо 300 млн. пишат и четат на кирилица и в края на краищата обогатяват европейската култура".

Външният министър Екатерина Захариева пък излезе с позиция във Фейсбук, в което припомни, че на 29 април 2012 г. патриархът на Москва и цяла Русия Кирил заяви пред президента Росен Плевнелиев в София, че българите са пренесли книжната грамотност в Русия.

"Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старобългарски книги като цар Борис Михаил-Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността", изтъкна още тя.

За "фалстарта" на кабинета и нацисткия скандал

Корнелия Нинова обаче отново критикува кабинета по други теми. Според нея "Борисов 3” е започнал с фалстарт.

"Те се отказаха от предизборни обещания. Второ – нямат програма. Втори месец парламентът не работи. Трето – нямат екип. Темата европредседателство не върви, тя е сведена до ремонта на НДК. Има напрежение в обществото – протести на майки, на еколози. Вкараха един закон за земеделските земи и той беше лобистки. Видяха малко натиск и го изтеглиха”, обобщи лидерът на социалистите.

Във връзка с поисканите оставки заради скандала с нацистките снимки на представители на Обединените патриоти, Нинова заяви, че поведението на някои от тях не е европейско и цивилизовано.

В отговор на думите им, че по време на предизборната кампания от БСП казваха, че биха могли да се коалират само с Патриотите, тя каза:

„Програмата на БСП беше най-близка с тази на Обединените патриоти и го потвърждавам и днес. Те обаче вече се отказаха от нея. Винаги сме осъждали крайните им прояви на насилие".

По повод това, че на прояви, в които участват БСП, често се виждат плакати на Сталин, пък тя отговори.

"Къде сте видели вие портрети на Сталин на БСП? Там участват най-различни хора. Не прекалявайте, не го приписвайте това на БСП. Както казах, разграничаваме се".