Вероятно визитата на Румен Радев в Москва ще е в дните около 21 май, когато в руската столица има Дни на българската култура във връзка с 24 май. Тази година Радев е патрон на честванията и трябва да отиде за откриването на подготвяната изложба и да се включи в културната програма.

На 7 май ще е церемонията по встъпване в длъжност на руския президент Владимир Путин.

“Планират се посещения както на българския държавен глава в Русия, така и на руския президент в България. Точните дати са в процес на уточняване”, лаконични бяха обаче от президентството, съобщава "24 часа".

Очаква се след това и визита на руския президент у нас. Още миналата година Румен Радев покани Владимир Путин. Той трябваше да дойде за честванията на 140 години от Освобождението на 3 март, но заради изборите в Русия на 18 март визитата не се състоя - тогава бе разгарът на кампанията. А руската делегация бе водена от Московския патриарх Кирил, който предизвика скандал с критиките си към Радев и българските политици за това, че са отдали почит и на други народи, участвали в освобождението на България под знамената на руския император, омаловажавайки според него приноса на Русия.

Създалото се напрежение бе туширано и веднага след преизбирането на Путин българският президент му изпрати поздравителен адрес, в който изрази надежда двете страни да работят заедно “за разгръщането на съществуващия потенциал на двустранно взаимноизгодно сътрудничество в различни области, в интерес и за благото на нашите два народа”.

Очакванията са Путин да дойде в България до края на тази година.