Евентуално явяване на СДС и ГЕРБ заедно на евроизборите няма да погребе синята идея, заяви бившият председател на СДС в Столичния общински съвет Владимир Кисьов по bTV.

Тази седмица управляващата партия предложи на сините две места в евролистата, а те обещаха да заслужат оказаното доверие.

"Няма как СДС да бъде претопено, защото СДС в годините никой не можа да го претопи и няма да може да го претопи. Самият факт, че му се дава избираемо място, а не на конкурентна основа да участва заедно с останалите членове в листата, говори, че СДС се запазва като партия и позиции", заяви първият преговарящ за еврочленството на България в правителството на Иван Костов.

Кисьов допълни, че не е решено окончателно дали СДС и ГЕРБ ще тръгнат заедно към евроизборите, а просто са преговаряли като членки на Европейската народна партия. Последната дума ще бъде казана на Националния съвет на сините, който ще се проведе тази събота в Ловеч.

"Надявам се тази коалиция да се случи, защото целият ми живот е минал европейски настроен, от 30 години съм участвал във всички формати - водене на преговори за асоцииране, преговори за пълноправно членство, борба за запазване на устоите на демокрацията. Неща, които са застрашени в последно време, затова са и тези разговори, да вкара България възможно най-много членове на Европейската народна партия", каза Кисьов и допълни, че той най-вероятно няма да се бори за депутатско място в европарламента.

Кисьов уточни, че СДС ще получат само едно място, което ще е сигурно, а другото все още не се знае на коя позиция ще бъде поставено в евролистата.

Относно коментара на бившия председател на СДС Божидар Лукарски, който определи съюза между сините и ГЕРБ като срам и унижение, Кисьов отговори, че именно той е участвал във властта и е правел договорки, но за лична изгода.

"Тези хора, които правят коментарите във Фейсбук, те бяха с наколенките и подлогите, участваха в договорките за задоволяване на личния им егоцентризъм. Те участваха във властта, а не Владимир Кисьов. Аз съм отказвал да участвам в подобни формати и съм запазил името си през годините. Лукарски беше министър с ГЕРБ, не аз. Явно не е усетил, че се е навел достатъчно, не е почувствал болки в кръста, ако беше по-чувствителен щеше да забележи", посочи Кисьов.