Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и заместникът му Цветан Цветанов проведоха тази сутрин половинчасови преговори с председателя на СДС Румен Христов за съвместно явяване на евроизборите.

Той пристигна в партийната централа на управляващата партия, придружен от Владимир Кисьов - първия преговарящ на България с ЕС. Той е очакваният човек на сините в листата на ГЕРБ, ако двете партии се споразумеят за коалиция.

"Разпоредил съм на партията, на Цветан Цветанов, на СДС да им се даде сигурно избираемо място, поне двама души да има в листата - убедени демократи, които като отидат в Брюксел да защитават каузите, които ЕНП проповядва. На този принцип сме се спрели. Надявам се и други партии да подкрепят този съюз, защото той е в полза на българските граждани", заяви Борисов пред журналисти сред срещата.

"С Румен Христов се познаваме от времето, когато бях в Института по психология в МВР, когато аз правех дисертация там, после работихме заедно, докато беше при президента Стоянов. С Владо Кисьов се познавам от времето, в което беше председател на СОС, а аз станах кмет без нито един съветник. Партията, която е нанесла най-много поражения на БСП, е нормално да работи с най-старата дясна партия. Разпоредил съм СДС да получи избираемо, сигурно място в листата, общо две имена", добави премиерът.

Снимка: БТА

"Разчитаме на твоята мъдрост, приятелю. Да не се забравя, че Владо Кисьов е първият преговарящ с ЕС" - с тези думи пък Борисов прегърна Кисьов.

Снимка: БТА

Румен Христов пък заяви на свой ред:

"Това е първата среща с ГЕРБ, но констатирахме, че по отношение на европейската политика, нямаме разминавания и ако участваме заедно на изборите няма да има загуба на десни гласове. С ГЕРБ констатирахме, че нашите евродепутати, представител на СДС и на ГЕРБ, твърдо ще бъдат в групата на ЕНП. За нас от СДС, като най-старата формация член на ЕНП, сътрудничеството с най-голямата партия, член на ЕНП, за евроизборите е нещо нормално и логично. Ще продължим да работим в тази посока. Предстоят и други срещи. С тази първа среща смятаме, че бихме могли да намерим общи точки за съвместно явяване".

Срещата се случва, след като лидерът на ЕНП Жозеф Дол призова всички десни партии у нас да се обединят в общ фронт за евровота.

Преди дни СДС даде мандат на ръководството на партията за преговорите за сключване на коалиционно споразумение с "Демократична България" - формацията, в която се обединиха ДСБ, "Да, България" и Зелените. От партията на Румен Христов обаче поставиха няколко условия, сред коитоизбраните кандидати за ЕП и техните партии от коалицията да поемат категоричен ангажимент, че ще изберат групата на ЕНП и ще останат в нея до приключването на мандата си, при коалиция в наименованието и да се съдържа абревиатурата "СДС" (КП "Демократична България - СДС"), както и СДС да получат между 1-во и 3-то място в евролистата.

Вчера президентът Румен Радев издаде указ, с който насрочи изборите за Европарламент за 26 май.