Висшият адвокатски съвет да има правомощието да иска тълкуване на Конституцията. Това е едно от предложенията за промени в Конституцията, които ръководството на ВАдС е представило пред президента Румен Радев, заяви председателят на адвокатския съвет Ралица Негенцова.

Провелата се среща между държавния глава и ВАдС е в рамките на инициираните от президента консултации за необходимостта от промени в Конституцията.

Относно статута на прокуратурата, от ВАдС предлагат тя да се "преизгради като самостоятелна структура" и да бъде изведена от съдебната система. В предложенията за промени до президента обаче те отбелязват свикването на ВНС за такава промяна е "нереалистично", затова предлагат от правомощията на главния прокурор да отпадне упражняването на "надзора за законност върху дейността на всички прокурори". ВАдС подкрепя определянето на специален прокурор по дела срещу главния прокурор, се посочва в становището им.

Ралица Негенцова коментира още, че адвокатския съвет подкрепя въвеждането на индивидуална конституционна жалба, но при добре обмислен и прецизен конституционен регламент.