Румен Радев стартира консултации за необходимостта от промени в Конституцията, съобщиха от пресофиса на държавния глава. Първата подготвителна среща ще се проведе на 17 декември с Правния съвет при президента и с представители на академичната общност.

Вторият кръг разговори е планиран за 19 декември от 13.00 часа. Тогава Румен Радев ще приеме на "Дондуков" 2 представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати. Срещата ще бъде открита за медиите.

Темата за промяна в Конституцията беше повдигната от президента в телевизионно интервю миналата седмица. Повод за това стана предложението за назначаване на независим прокурор, който да контролира главния по предписанията на Венецианската комисия.

"Начинът на реализация на тези идеи не се припокриват с моите, предполагам, и на много хора представи за демократичност на законодателния процес. Въвежда се нова мощна фигура, в някои аспекти - по-мощна от главния прокурор, а нея я няма в конституцията; тя се избира от прокурорската колегия на ВСС (председателствана от главния прокурор), а не е и ясно кой ще разследва този магистрат в случай, че наруши закона, коментира Румен Радев.

Той анонсира, че ще инициира консултации за промени в Конституцията, които ще влязат в Народното събрание. "Там има много разумни хора и те приемат много от тези позиции, които споделям", уточни Румен Радев.

Намеренията на президента бяха разтълкувани от управляващите като скрито желание за конструиране "на нещо като нова Тройна коалиция".

"За мен, темата за промяна в Конституцията, не е въпрос само на юридическа технология. Такава промяна изисква поне половин или една година дебат преди това, в който трябва да се изкажат всички - експерти, специалисти и чак тогава да се стигне до политическите сили", коментира вицепремиерът Томислав Дончев.