В последната работна седмица преди лятната ваканция на депутатите  в парламента приеха днес окончателно промените в Закона за социалните услуги, внесени от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Днешното заседание започна с гласуване на програмата на Народното събрание за тази седмица и декларация от "БСП за България".

Левицата обвини ГЕРБ за начина, по който социално-икономическите мерки, представени в началото на седмицата, влизат за разглеждане в пленарната зала. Според програмата на парламента промените ще бъдат разгледани утре в преходни и заключителни разпоредби на друг закон, за да може да влязат в сила от 1-ви август.

БСП отново поискаха оставката на кабинета с бурни скандирания и настояха за 15-минутна почивка, в която да изчакат премиера да дойде. Такава не беше дадена.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова определи поведението на червените депутати като просташко и заяви още.

"Вие сте тук да защитавате интересите на българските граждани. Българските граждани очакват социалните мерки, които бяха анонсирани и тази седмица ние трябва да ги запишем в съответните закони. Този дневен ред отговаря на очакванията на българските граждани".

Председателят на парламента Цвета Караянчева наложи наказание на депутата от БСП Стоян Мирчев за обида към премиера.

В изказването си от парламентарната трибуна Мирчев заяви, че "Борисов, цитирам, се крие като мишка". Напрежението премина. Депутатите разглеждат закона за социалните услуги.

Снимка: БТА

След напрежение в пленарна зала по повод декларацията на БСП депутатите започнаха дебатите на второ четене на промените в Закона за социалните услуги.

Предоставянето на социални услуги не е търговска дейност, регламентират поправките, направени от Обединените патриоти и предвиждат и бърз съдебен контрол.

Според новите текстове при изготвяне на индивидуална оценка на потребностите на детето информация може да се разкрива само със съгласието на родителя или настойника. Промените, направени от ГЕРБ, гласят, че до приемането на Правилника за прилагане на Закона за социалните услуги насочването на всички лица, които искат да ползват такива, ще се извършва само от Дирекция "Социално подпомагане", а индивидуалната оценка за подкрепа на лицето ще се изготвя по досегашния ред, предвиждат приетите поправки.

Калин Вельов отново положи клетва

Калин Вельов за втори път се закле като народен представител в рамките на няколко седмици. Той стана депутат на мястото на финансови министър Владислав Горанов.

След като Горанов подаде оставка като министър трябваше да се върне в НС и Вельов да изпадне от редиците на законотворците.

Бившият финансов министър обаче декларира оставката си като депутат и така за втори път Вельов стана депутат. Днес отново се закле да служи в името на народа.

В пленарната зала е и Николина Ангелкова, която се връща в парламента като депутат от ГЕРБ след като бе освободена от поста министър на туризма.

Нов подуправител на НОИ

Парламентът избра единодушно с 96 гласа "за" и Весела Караиванова-Начева за подуправител на НОИ. Предложението бе на управляващото мнозинство - ГЕРБ и "Обединени патриоти". Според процедурните правила, приети от НС, е направена предварителна проверка за принадлежност към бившата ДС и разузнавателните служби на БНА, която е показала, че няма такива данни, обяви председателят на социалната комисия Хасан Адемов.  Караиванова е била депутат в 39-то Народно събрание, член на комисията по бюджет и финанси.

Гарантираме управлението на вътрешния ресурс на НОИ, който е 10 на сто от БВП, заяви след избора си от парламентарната трибуна Караиванова. Един ръководител не би бил успешен, ако зад себе си няма армията на професионалистите и експертите от институцията, подчерта подуправителят на осигурителния институт.

Тя обяви, че ще се ръководи от четири основни принципа - приемственост, сигурност, законосъобразност и прозрачност, при управлението на фондовете на държавното обществено осигуряване.

Промениха правната защита на непридружените деца мигранти

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за убежището и бежанците с 90 гласа "за", 0 "против" и 6 "въздържал се".

С измененията, внесени от Министерския съвет, се отстраняват пропуските в националната система за предоставяне на международна закрила по препоръка на Европейската комисия чрез прецизиране на разпоредбите в съответствие с европейското законодателство.

Най-същественото изменение е свързано с представителството на непридружените малолетни и непълнолетни чужденци, поискали международна закрила в България. Предвижда се те да се представляват от адвокати от регистъра на Националното бюро за правна помощ, а не от общините.

Със законопроекта се спестява една допълнителна процедура за назначаване на процесуален представител на тези деца в самото административно производство. Адвокатът ще изпълнява едновременно ролята на процесуален представител и на представител на непридружените лица.

Прецизирани са разпоредбите, свързани със съдебното обжалване и прилагането на т.нар. Дъблински регламент. Изпълнява се и изискването за информираност относно правата и задължения на търсещите и получилите международна закрила в Република България.

Промени в обезщетенията на собственици на животни

Преди това парламентът прие на второ четене промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. С измененията се разписва ред за изготвяне и одобрение на оценителския доклад, с който се определя размерът на дължимите обезщетения на собствениците на животни, унищожени при прилагане на мерки за ограничаване и ликвидиране на заразни болести, когато оценката е възложена на независим оценител.

След проведените гласувания, депутатите прекратиха заседанието си, поради изчерпване на дневния ред за днес.

Предстоят промени и в данъците

Парламентът ще разгледа утре на второ четене и промени в Закона за местните данъци и такси. Предстои да бъде разгледано предложението на управляващите от 1 август тази година до 31 декември 2021 да бъде намален ДДС на 9% на виното, бирата, туристическите оператори, случайните превози и на фитнеси и спортни зали.

От името на ПГ "ВОЛЯ-българските родолюбци" Боряна Георгиева заяви, че "Обединени патриоти" са припознали като своя идеята на ГЕРБ за по-ниско ДДС за някои услуги, като фитнес залите, например. Тя припомни, че тяхната парламентарна група още на 15 май е предложила намаляване на данъка за фитнес залите на девет на сто, за да минимализират загубите си. Това беше успоредно с искането за девет процента ДДС за книгите, учебниците и хартиените помагала, добави Георгиева.

Свикнали сме да изпреварваме събитията и това първоначално да предизвика насмешка, каза представителят на "ВОЛЯ". Този път на новите вносители им трябваха два месеца да припознаят тази идея, важно е да се осъществи, защото е част от превенцията на здравето на българите, подчерта депутатът.

След нея думата взе независимият народен представител Павел Шопов, който обяви, че е раздал на всички парламентарни групи проект на решение, с който НС да възложи на МВнР да реагира по темата със "Св. София" в Истанбул. Така, според него, подобна подкрепа ще е от полза за дипломатическото ведомство.

В четвъртък депутатите ще обсъдят и проект на решение за създаване на Временна комисия по повод придобиването от Българската банка за развитие /ББР/ на акции от капитала на Първа инвестиционна банка. Предложението е внесено от БСП.