ПГ "БСП за България" поиска министър-председателят Бойко Борисов да дойде в парламента. В декларация от името на парламентарна група от левицата настояха министър-председателят да представи информация за предложения социално-икономически план за 2 млрд. лв. Това посочи от трибуната лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова, цитирана от БТА.

Тя настоя министър-председателят да дойде и да не говори пред парламента "не за мазнинки" - а да говори тук с числа, какво е изпълнението на бюджета, какви са прогнозите до края на годината, от къде идват тези два милиарда, как ще бъдат компенсирани, и да дебатираме как тези пари ще стигнат до хората, до семействата, до малкия и среден бизнес.

С това, което правите днес, наливате още масло в огъня на протестите, каза Нинова.

Едно от исканията на протестите е да има правова държава, върховенство на закона, да функционират институциите, да има разделение на властите и взаимен контрол между тях. Не ги чувате. Това, което правите днес, с този дневен ред, е принос към унищожаване на парламентаризма и още един факт на налагане на едноличната власт в България, посочи Нинова.

Вчера министър-председателя обяви социално-икономически план за над 2 млрд.лв. в помощ на икономиката и хората - пак от джипа, пътувайки из страната. Сякаш са му лични пари, коментира лидерът на БСП. Нинова настоя да е днес тук и да предложи анализ на бюджета, да предложи актуализация на бюджета, както се прави в парламентарна република. Тя заяви, че дневният ред не отговаря на очакванията на обществото.

В серия от процедури по начина на водене колегите й от БСП Георги Свиленски, Филип Попов, Иван Ченчев, Стоян Мирчев настояха министър-председателят да дойде в пленарна зала. Те поискаха почивка, докато Борисов дойде в парламента.

Стоян Мирчев посочи, че премиерът от началото на протестите "се крие като мишка". Председателят на парламента Цвета Караянчева наложи наказания на Мирчев за обида на министър-председателя. Тя обясни, че ще се свърже с кабинета на премиера, за да го уведоми за желанието на опозицията.

Снимка: БТА

Председателят на ПГ ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че колегите й демонстрират поведение, което не подхожда на народни представители. Българските граждани очакват социалните мерки, които бяха анонсирани. Този дневен ред отговаря на очакванията на обществото, каза тя.

Ако колегите от БСП, са в емоционална криза, дайте десет минути почивка, за да се успокоят, посочи тя.

Снимка: БТА

Георги Свиленски обяви, че парламентарната група ще напусне пленарната зала, тъй като Цвета Караянчева е наказала депутата Стоян Мирчев, който е сравнил министър-председателят с мишка и не е реагирала на обидата към цяла парламентарна група. Даниела Дариткова определи поведението на опозицията като "просташко".

В крайна сметка напрежението премина. Депутатите разглеждат закона за социалните услуги.