Вили Лилков отрече слуховете, че ще се кандидатира за кмет на София, като обясни, че към момента никой не го е потърсил за разговор. Бившият депутат от ДСБ разкритикува и номинацията на десните сили в столицата, в лицето на Васил Терзиев. Той беше издигнат от ПП-ДБ, "Спаси, София" и "Екипът на София".

"Васил Терзиев е изненада за над 95% от избирателите на ПП-ДБ и е провокация към тях предвид миналото му, както и на неговото семейство. Явно е необходимо повече време да навлезе в кампанията, говори неуверено и с непознаване на проблемите на София", коментира в ефира на Нова телевизия бившият общински съветник, проф. Вили Лилков.

Той коментира и слуховете, че ще се кандидатира за кмет на София.

"Тактиките за местните избори са много различни. Приятно е да искат да съм кандидат за кмет, това значи, че позициите ми за София не са останали незабелязани. Никой не е говорил с мен за официална кандидатура, по-скоро наблюдавам случващото се", разкри професорът.

По думите му София не разполага с нужния ресурс да реши дългосрочните проблеми на града.

"През 2025 г. изтича срокът на Общия устройствен план на столицата. София се намира в песимистичен вариант на изпълнението му. Има няколко големи проблема - Кремиковци продължава да е стагниращ фактор за развиване на града, имаме дебалансирано развитие на северната и южната част на града, мащабно саниране нее започнало. Жилищният фонд в голямата си част деградира, над 20% от жилищата са необитаеми, проблемите с паркирането и ромските гета не са решени", изреди част от проблемите бившият общинар.

"Много малка част от промишлените зони са преструктурирани, зелените площи и презастрояването също са неразрешени проблеми. Столична община няма жилищна политика. Над 181 000 имоти трябва да се отчуждят, за да се реализират големи инфраструктурни проекти", коментира проф. Лилков.

"Има нужда от около 35 000 социални жилища, а в момента голяма част от жилищният фонд е разпилян между много квартали и не може да се управлява. Около половината от сградния фонд е панелен, нужно е мащабно саниране", подчерта той.

И уточни, че Паметникът на Съветската армия трябва да бъде преместен, но е важно и какво ще бъде поставено на негово място.