Проф. Вили Лилков заяви във Фейсбук, че приема да бъде кандидат-кмет на София, след като знакови десни политици, интелектуалци и хора от шоубизнеса започнаха подписка за издигане на кандидатурата му.

Вчера бившият депутат от СДС Иван Сотиров - един от включилите се в инициативата, коментира пред БТА, че целта е десните хора и демократичната общност да гласуват за нещо истинско, а не да са изправени пред избор "кое е по-малкото зло" и че това е кандидатура, която да им даде възможност да гласуват по съвест. Потърсен за коментар, проф. Лилков каза, че ще даде отговора си до понеделник.

Днес той публикува отговора си в социалната мрежа.

"Помня първия голям син митинг. За него се съобщаваше от човек на човек. С приглушен глас и неволно озъртане. Защото още имаше страх, голям страх. После се събрахме, бяхме много и ставахме все повече. И някой извика "Долу БКП"! Звучеше нечувано, невероятно и невъзможно. Гледах озарените лица на хората наоколо, сълзите и надеждата в очите и виждах - раждаше се българската свобода", написа проф. Лилков в профила си във Фейсбук. По същото време зад дебели стени гаулайтерите на 45-годишния режим се преустройваха. За тях това беше операцията, която трябваше да трансформира политическата им власт в икономическа. И докато ние пеехме, протестирахме, танцувахме, стачкувахме или гладувахме, те разнасяха куфарчета с пари. Когато разграждахме комунизма, червената номенклатура и старата "Държавна сигурност", създадоха нова олигархична мрежа и построиха капитализма, но за себе си, посочва той.

"Така минаха над 30 години от живота ни. Днес от нас се иска просто да забравим! Да забравим куфарчетата, фалитите на банките, инфлацията, опашките и купоните. Да забравим репресиите срещу онези, които режимът през зъби наричаше бивши хора", пише проф. Лилков.

"Аз няма да забравя и няма да сключа тази сделка! И не мога да се правя, че не виждам как София продължава да се управлява по системата "наши хора" - некомпетентно, "на парче" и расте, без да се развива. Имам опит, познавам столицата и нейните проблеми и съм готов с истинските решения! Затова приемам да бъда кандидат за кмет, издигнат от тези, които също не могат да забравят, защото онази надежда от площада не трябва да угасва, а отвоюваната свобода не трябва да бъде предадена", декларира той.

Време е София да влезе в XXI век - дължим го на нашите деца, завършва Лилков.

"Моята кандидатура ще обедини десницата и аз в следващите дни официално ще искам подкрепа от Съюза на демократичните сили от Демократи за силна България. Ще бъдем истинската алтернатива за спечелването за изборите в София", каза пред bTV проф. Вили Лилков.

Той подчерта, че ГЕРБ трябва да се явят със своя собствена кандидатура в София. Според него Столична община не трябва да се управлява от червен кмет.

"В политиката аз съм наблюдавал много политически партии, които се превръщат в черни дупки, защото в един момент те се свиват около своите лидери, ядра, и не излъчват никакви сигнали като черните дупки", смята Лилков.

"Много бързо се развиха нещата до преди една седмица изобщо нямах това намерение, но от момента, в който се появи кандидатурата на ПП-ДБ буквално бях залят от обаждания и предложения на десни хора да стана кандидат", обясни Лилков.

Той коментира и кандидатурата на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев: "Тя е по подходяща да бъде кандидатура на БСП. Мисля, че не е логично такава кандидатура да бъде предложена на десните избиратели след 30 години Преход. Тази кандидатура е разделила много тежко дясната общност", добави Лилков.

Според него децата не трябва да носят вина за действията на предците си. "В случая не става въпрос за нещо обикновено, а за наследник на най-мракобесната структура, която е налагала, утвърждавала и репресирала в българското общество", смята Лилков.