Проф. Вили Лилков заяви пред БТА, че ще даде отговор до понеделник дали ще приеме да се кандидатира за кмет на София.

По-рано известни личности от десния сектор на политиката, от културата, журналисти,  лансираха във фейсбук номинацията на Вили Лилков за столичен градоначалник. Това стана през специално създадена страница "Вили Лилков за кмет на София". 

Повечето от включилите се досега в подписката в индивидуални разговори са заявили, че ще подкрепят Вили Лилков.

"Тази подписка малко ме сварва неподготвен, ще трябва да се консултирам и да поговоря отново, да преценя подкрепата и шансовете, които бих могъл да имам, отбеляза Лилков. До понеделник ще дам отговор, каза още той.

Ето списъка с подкрепилите Вили Лилков досега >>

Както е известно, коалицията ПП-ДБ издигна за кандидат за кмет на София бизнесмена Васил Терзиев.

Професор по физика и доктор на науките, Вили Лилков е дългогодишен ръководител на катедрата по физика в МГУ "Св. Иван Рилски", общински съветник и зам.-председател на Столичния общински съвет (1999 - 2014 г.) и народен представител в 43-ото Народно събрание, припомня БТА. Лилков е съавтор с Христо Христов на книгите "Бивши хора по класификацията на ДС" и "Погубената България". В книгата си "Доблест и наказание - Народният съд и ДС срещу спасителите на българските евреи" Вили Лилков разказва за съдбата на малко известни личности, защитници на българските евреи през времето на Втората световна война.

Да добавим, че Вили Лилков е сред учредителите на "Демократи за силна България" (ДСБ).