Паметникът на Съветската армия в София принадлежи единствено на Музея на социалистическото изкуство, където трябва да продължи живота си като част от учебната програма по история. Това написа във Facebook кандидатът за кмет на столицата Васил Терзиев, издигнат от "Продължаваме Промяната" (ПП), "Демократична България" (ДБ) и "Спаси София", подкрепен и от "Екипът на София". Според опонента му Вили Лилков, издигнат за кандидат-кмет на столицата от инициативен комитет, паметникът "изразява историческа неистина" и е "умъртвил пространството около себе си".

Според Васил Терзиев "колкото и палаткови лагери в защита на Паметника на съветската армия да бъдат организирани отпред, истината е една и тя трябва да се знае от всички български граждани - той символизира историческа неистина".

Дискусията за мястото на паметника е полезна, защото дава възможност темата за историческото съветско влияние върху политическия и обществен живот в България да бъде достоверно представена на поколенията, смята Терзиев. "Но темата къде е мястото на този паметник не би трябвало да седи на дневен ред - монументът няма място в центъра на София", категоричен е той.

"Колкото и да ми се иска конструкцията да бъде премахната още утре, се налага да се съобразим с техническите изисквания за тази операция", посочва още Терзиев. "Може би много хора не си дават сметка, но този паметник реално представлява тонове бетон и метал, които трябва да бъдат премахнати по сигурен начин, така че никой да не пострада", пише още той.

"Относно терена около бъдещия бивш паметник, решението ще бъде взето от всички граждани на столицата. Това място трябва да е част от българската историческа памет, а конкретният му вид следва да е резултат от широка обществена дискусия сред столичани. Какво искаме да видим там, какво си представяме да правим в това пространство - ще кажем всички ние", коментира Терзиев.

"Ще организирам и допитване до управата на други красиви европейски градове, които също са премахнали съветски символи от градската си среда, за да разберем в какво са превърнали освободените терени след това и какво символизират те в настоящия момент", ангажира се Васил Терзиев.

Кандидатът за кмет на София, издигнат от инициативен комитет, Вили Лилков пък коментира темата пред БТА. Според него проблемът с монумента "Паметник на Съветската армия" е политически въпрос, а не градоустройствен и неговото премахване изисква категорична политическа позиция и целенасочени управленски действия.

"Самият паметник изразява една историческа неистина. Съветската армия не е освободител, а окупатор на България. Освен това, този паметник не е издигнат от признателния български народ, а е издигнат с решение на Политбюро, което е един политически орган. В този смисъл паметникът се е превърнал в символ на окупацията на България. За това той трябва да бъде разглеждан на първо място като политически въпрос", според Вили Лилков.

Той отправи призив към управляващите да приемат пътна карта, в която да има ясно разписани срокове и отговорности, свързани с премахването на монумента.

"Този въпрос е свързан с това, че достойнството на свободните българи се накърнява и българинът е унизен да се кланя през всички години пред една историческа лъжа. Не може този въпрос да се свежда до някакви процедури", добави той. Според Лилков не бива управляващите да се оправдават с въпроси, свързани със собствеността на монумента, както и със спорове дали паметникът е изкуство или не.

"Управляващите имат пълната власт и в Столичния общински съвет, и в държавата, а в частност и в район "Средец", на територията на който се намира този паметник. Те трябва много бързо да изработят ясно разписана пътна карта с категоричните действия, които трябва да се предприемат, за да се премахне", каза още той.

"Да, законът трябва да се спазва и да се изминат определени процедури, но не бива този въпрос да се оставя за решаване през следващата година, както чухме от областния управител", каза Лилков. Според него кмета на район "Средец", областния управител, министър-председателя, дори и председателя на парламента, тъй като този въпрос е разглеждан и в Народното събрание, трябва да заявят ясна политическа позиция.

Той припомни, че дебат по този въпрос се води вече години наред. "Проведени са множество дискусии и обсъждания, чути са всякакви мнения. Оказва се, че всички аргументи на хората, които са против премахването на паметника, са чисто емоционални. Не се опират на историческата истина, нито издържат чисто естетически за това този паметник да се намира в Княжеската градина. Емоционалните аргументи не издържат срещу политическите. Признавам правото на всеки човек да има своята емоция и мнение по тази тема, но когато съпоставим политическите аргументи, историческата истина и аргументите на градоустройството, срещу емоцията и историческата заблуда, естествено е на коя страна трябва да се застане", коментира още Лилков.

"Този паметник е умъртвил пространството около себе си. Паметникът е един натрапник в една градина, която е изключително ценно място. Паметникът е разделил нашето общество. Публичните пространства като Княжеската градина са създадени по своя замисъл да събират хората, а не да ги разделят. Именно това е още един аргумент този паметник да бъде премахнат", категоричен е Лилков.

В петък стана ясно, че Областната администрация на София-град не може да се ангажира с конкретен срок в рамките на тази година за финализиране на преместването на паметника. "Левицата!" направи палатков лагер срещу премахването на Паметника на Съветската армия в сряда, а вечерта същия ден представители на "Възраждане" и "БСП за България" също отидоха пред паметника, за да противодействат на намеренията за преместването му.