"Основният ни приоритет и мисия е да вдигнем самочувствието и авторитета на българските творци, пренебрегвани през последните 20 години," каза Рашидов, цитиран от БТА. Неговият екип ще подкрепя както младите таланти - за целта ще се създадат специални звена, така и именитите творци.
Ще се полагат грижи и за паметта за бележитите артисти от миналото, много от които, според министъра, са премълчавани и пренебрегвани.
"Не може да продължаваме, както досега - печелившите културни институти да издържат останалите. Нека и те се опитат да дават конкурентоспособна продукция, да напълнят салоните си. ," отбеляза Вежди Рашидов.
"Ще бъдат намалени и средствата на Министерството на културата заради дефицита в бюджета, но все пак ни "опростиха" 2 млн. лв. Ще направим всичко възможно да няма трусове и започнатите проекти да бъдат завършени," посочи Рашидов. За популяризирането на българската култура по света той разчита много и на българските културни институти в странство.
Археологът Тодор Чобанов и юристът и кинодраматург Димитър Дерелиев са двамата заместник-министри на културата.
Превръщането на културното наследство в ресурс за духовното и икономическото развитие на страната, развитието на културните индустрии, стимулирането на четенето, подпомагането на българските автори и книгоиздатели, привличането на средства по европейските програми, насърчаването на донорството и меценатството са сред приоритетите на Чобанов.
Д-р Тодор Чобанов е роден през 1977 година. Завършва специалност „Археология" в Софийския университет „Св. Климент Охридски". През 2005 преминава курс по „Борба с престъпленията срещу културното наследство" към Европол. От 2003 до 2004 работи като главен експерт в дирекция „Изпълнителна агенция" - програма ФАР в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От юни 2007 работи като експерт, член на Постоянната междуведомствена работна група към ВКП. От януари 2008 е и външен експерт към Комисията по образование, наука, култура и вероизповедания в Столичен общински съвет.
Децентрализацията, разширяването на сътрудничеството с неправителствените организации, по-широкото използване на еврофондовете, създаването на фонд "Българско кино", изменения в законите за филмовата индустрия, авторското право и други пък са сред най-важните дейности за Димитър Дерелиев.
Той е роден през 1956 година. Завършва право в СУ „Св. Климент Охридски" през 1980. През 1995 г. специализира „Електронни медии" в Лондон. В периода 1982 - 1991 работи като сценарист и редактор във Филмова студия „Време". Автор е на повече от 40 документални филма. Дерелиев е един от основателите на Националния филмов център и негов директор от юни 1991 до ноември 1999 и от януари 2002 г. до ноември 2003 г. От 2006 г. е член на Съвета на директорите на „Ню Бояна Филм". Член е на Управителните съвети на Съюза на българските филмови дейци и на Българската асоциация на филмовите, телевизионни и радио сценаристи. Адвокат е в Софийската адвокатска колегия от ноември 2003.
Вижте видео