Министърът на културата проф. Велислав Минеков e освободил днес Светослав Трайков от поста член на Съвета на директорите на НДК. Това стана ясно от съобщение на сайта на министерството, което уточнява, че предстои назначаването на нов член на Съвета. Не са посочени мотивите за решението.

Светослав Трайков бе съветник на министър Минеков, а в НДК беше назначен преди по-малко от месец. Името му набра обществена популярност през 2020 година, когато се превърна в едно от лицата на антиправителствените протести. Заедно с бившия депутат от НДСВ Минчо Спасов и бившия член на КЕВР Еленко Божков, Трайков беше сред задържаните за принудителното спиране на метрото в София.

В ролята си на един от т.нар. Отровно трио, сред лидерите на протестите през 2020 г. беше и самият Велислав Минеков. 

Снимка: Иван Григоров

Светослав Трайков отговори на съобщението за освобождаването си с пост във Фейсбук, като обяви, че днес е научил "своя урок". 

"...И колкото да обичам богатството на езика ни, ще се лиша от иронията и сарказма в изказа си, защото те очевидно остават неразбрани. Или удобно се тълкуват според целта и конюнктурата. Та, за да избегна последното ще кажа в прав текст: Ненавиждам насилието във всичките му форми! В това число и войната като най-уродлива негова проява! Съдбата и страданията на народа на Украйна не са ми безразлични! Напротив! Моля се, час по-скоро да приключи тази зверска война! Моля се да няма повече жертви никъде по света! Моля се хората да се завърнат в домовете си живи и здрави! Останалото са свободни интерпретации...", коментира Трайков.