Британците са едни от първите, които упражняват вота си за Европейски парламент. Евродепутатът либерал Ги Верхофстат заяви днес, че решението на Великобритания да напусне Европейския съюз е трагедия за Европа, но от друга страна, е довело до сплотяване на останалите страни членки, предаде Ройтерс.

"Брекзит действително е трагедия за Европа", каза на пресконференция в Будапеща Верхофстат, бивш премиер на Белгия и представител на Европейския парламент в преговорите за Брекзит.

"Когато голяма страна като Обединеното кралство напуска ЕС, е трудно да кажем, че това е фантастично", добави той.

Но според Верхофстат, откакто е започнал процесът по излизане на Великобритания, хората вече не искат техните държави членки да напускат, а точно обратното - "европейската идея е по-популярна от всякога".

Голяма ирония е, че държавата, която иска да напусне, се наложи да организира избори за европарламент, смята той. "Но съм твърдо уверен, че на тези избори ще видим голяма подкрепа за проевропейските партии във Великобритания", каза Верхофстат.

Той изрази увереност, че либералният алианс АЛДЕ и партия "Република, напред" на френския президент Еманюел Макрон ще формират силна центристка група, от която ще зависят всички важни въпроси, тъй като социалистите и консерваторите няма да успеят да съставят мнозинство за пръв път от първия евровот през 1979 г.

Близо два месеца след неслучилия се Брекзит, британците избират 73-ма евродепутати. Мандатът им може да е съвсем кратък. Британски медии наричат днешния вот "зомби избори".

Павел Гоневски живее в Лондон от 15 години, има двойно гражданство и гласува на всички вотове във Великобритания и България. Този път обаче ще бойкотира избора и на британските, и на българските евродепутати, съобщи bTV.

"Смятам, че гласът ми се губи в огромния брой гласове, които се подават и малкия брой депутати, които могат да ме представят. Гласувах на референдума, Великобритания трябваше вече да е излязла от ЕС", коментира Павел.

"Лейбъристите и консерваториите правят пълна бъркотия с брекзит и въобще няма да гласувам за тях, а за някой друг. Аз гласувах за оставане в ЕС и това искат всички в момента. Но страната просто става", заяви Питър, жител на Лондон.

Крис пък смята, че гласуването е важно: "Гласувах, защото мисля, че това е важна част от демократичния процес. Надявам се, че ще изградим една по-добра Европа. Аз съм голям поддръжник на Европа и искам да останем в Общността", сподели Крис.

Джонатан Лис, който следи всяка стъпка на управяващите от Уестминстър, очаква политическо земетресение на Острова след вота.

"Най-важното ще е да видим общия брой гласове за партиите, които искат оставане в ЕС и тези, които са за Брекзит. Ако Брекзит партиите съберат над 50 процента, това ще е проблем за искащите оставане. Но ако са под 50%, ще означава, че мнозинството от британското общество всъщност не иска Брекзит. И това ще повлияе на политическите решения след вота", обясни Джонатан Лис, политически анализатор.

Преди 5 години евроскептикът Найджъл Фараж спечели европейските избори. Проучванията и сега му предричат победа с новата му партия "Брекзит". А управляващите консерватори вероятно ще останат на четвърто място след Лейбъристи и Либералдемократите.

Партията "Промяна за Обединеното кралство", която иска отмяна на Брекзит и втори референдум, вероятно ще получи само 5% от гласовете.

Стотици граждани на страни от ЕС са били върнати от избирателните секции във Великобритания, когато се опитали да гласуват днес за евродепутати.

Британската избирателна комисия заяви, че правителството не й е дало достатъчно време за подготовка за участието в изборите за Европейски парламент, предаде Асошиейтед прес. Тя също така не е имало достатъчно време за популяризиране на правила за гласуване преди изборите, които нямаше да бъдат произведени, ако Великобритания беше напуснала ЕС през март, както беше планирано.

Избирателната комисия допълни, че всички имащи право на глас граждани на ЕС могат да гласуват в родните си държави, а ако искат да гласуват във Великобритания, е трябвало да попълнят документи за прехвърляне на правото им на глас.

Освен във Обединеното кралство евродепутати днес избираха и в Холандия. Утре това ще сторят в Ирландия и Чехия, а в събота - в Латвия, Малта и Словакия. В България, както и в останалите страни членки на ЕС, гласуването ще бъде в неделя.