МВР възстанови закритото Гранично полицейско управление в Болярово. 

Граничното полицейско управление беше закрито от Бойко Рашков в качеството му на вътрешен министър през юни 2022 г. От тогава до сега местната власт и населението продължават да настояват то да бъде възстановено, за да се чустват по-сигурни заради мигрантския наплив. Тогава граничните полицаи бяха пренасочени към Елхово, Малко Търново и Резово.

В продължение на година и половина бяха изпратени искания до всички институции в България, включително до президента, министър-председателя, областния управител, народните представители от област Ямбол.

По думите на вътрешния министър Калин Стоянов, който участва в церемонията заедно с шефа на Фронтекс и на "Гранична полиция", така ще има възможност за по-засилен контрол на 38-километровия участък от държавната граница край Болярово, за много по-бърза реакция от страна на граничните полицейски сили, за повече спокойствие на местните жители в пограничния район.

"В момент, в който говорим за нелегална миграция, за засилване на контрола по границата, няма как да работим със закрити структури, ограничен щат и ресурс", каза още вътрешният министър. Той посочи, че през 2022 г. от бившия вътрешен министър Бойко Рашков са закрити множество гранични и районни полицейски управления. "Под предлог, че се прави структурна реформа, въз основа на някакви анализи и на някакви математически формули и с един подпис", добави той.

Снимка: МВР

Още през май започва доставянето на 360 нови високопроходими автомобила за охрана на границата, което е рекордно количество. След два месеца започва монтирането на камери в 110-километровия участък, в който нямаше, пък съобщи директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов в Болярово, където присъства на откриването на възстановеното Гранично полицейско управление.

Според шефа на "Гранична полиция" пък най-сериозен остава проблемът с кадровия ресурс.

"Работи се успешно за попълване на вакантните места в "Гранична полиция". На последния ни конкурс за 200 вакантни бройки 650 души подадоха документи, което е невиждано от доста години, тоест, за всяко място по трима кандидати, и ни дава възможност да подберем по-добрите. Лятото, когато станах директор, заварих над 700 вакантни бройки. Това е огромен недокомплект, над 10 процента", каза Златанов, цитиран от БТА.

Снимка: БТА

Той посочи, че очаква след законодателни промени, Министерският съвет и парламентът да одобрят увеличаване на щата на "Гранична полиция". "Да бъдат отпуснати 1264 бройки. Изчислили сме, че този брой е необходим, за да преустановим постоянното командироване на хора от вътрешността на страната и да оголваме градовете и страната", коментира още Антон Златанов.

"Продължава надграждането на системите за видеонаблюдение по границата. Ще получим още много техника и термовизионни камери, с които да подобрим нашата работа. Стремим се да направим нашата граница интелигентна, както е терминът в Европейския съюз и във Фронтекс", добави Златанов.

"През последните четири месеца са неутрализирани четири организирани престъпни групи за трафик на мигранти. Натискът по границата в момента е под контрол, процесът е овладян, но не е спрял. Напълно наясно сме и сме реалисти, че при затоплянето на времето, пролетта и лятото ще се засили. Нашата цел е да го държим на по-ниски нива отпреди, постоянно да надграждаме нашата дейност", заяви още директорът на ГДГП.