България е много важен партньор за нас, без нея не можем да пазим външните граници на ЕС. Имате пълна подкрепа за Шенген. Това коментира от българо-турската граница изпълнителният директор на Фронтекс Ханс Лейтенс, който от вчера е на посещение в страната по покана на вътрешния министър Калин Стоянов. 

"Основното, което коментираме, е нивото на действия. Набелязахме някои основни мероприятия за тази година, както и обсъдихме по-големия брой служители на Фронтекс, които ще бъдат позиционирани предимно на българо-турската и българо-сръбската граница", коментира Стоянов пред журналисти.

И подчерта, че България е получила изключително висока оценка от Лейтенс за постигнатите резултати по линия на нелегалната миграция.

"Директно споделихме и цифрите, които сме постигнали, а именно спадът с близо 80% на броя на гражданите, които се опитват да преминат нелегално през турската граница, като това сравнение е направено за същия период за миналата година", отбеляза Калин Стоянов и добави, че изпълнителният директор на Фронтекс е изразил пълната си подкрепа за членството на България в Шенген до края на тази година. 

"Има много малко констатирани случаи, в които има данни, че българската гранична полиция е действала прекалено силово срещу опитващите се да влязат в страната. Взели сме мерки - както дисциплинарни, така и наказателни. Сравнено с 2021 и 2022 година през 2023 година тези случаи са изключително рядко, непрекъснато се провеждат обучения", уточни Стоянов.

Снимка: МВР

Попитан колко са тези случаи, той отговори, че откакто ръководи МВР, са 5 - служителите са наказани административно, уволнени няма.

Снимка: МВР

България има много важна роля в охрана на външната граница на ЕС, посочи от своя страна изпълнителният директор на Фронтекс, който сподели, че за първи път посещава на място българо-турската граница.

Той увери, че от началото на следващия месец агенцията изпраща между 500 и 600 свои служители специално на тази граница, които ще работят заедно с българските гранични полицаи - ясна заявка, че агенцията ще отговори на всяка отправена от страна на българските власти молба за подкрепа, на която Фронтекс може да отговори.

Снимка: МВР

Той определи спазването на основните права на чуждите граждани като един от основните въпроси: Удовлетворен съм да чуя от министъра и от директора на ГД "Гранична полиция", че българската държава предприема мерки да се гарантират основните права и ще бъдат вложени всички усилия в тази посока. Изпълнителният директор на Фронтекс още веднъж заяви категоричната си позиция - "България е много важен партньор за нас, без България не можем да пазим външните граници на ЕС. Това е важно не само за страната ви, но и за целия ЕС".