Изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) Ханс Лейтенс пристига на работно посещение в България. Това съобщиха от МВР. Заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов той ще посети граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево", където е предвиден и брифинг за медиите.

След това министър Стоянов и Ханс Лейтенс ще присъстват на церемонията по откриване на граничното полицейско управление в Болярово.

По данните на "Гранична полиция" през 2015 г. миграционният натиск по българо-турската граница е бил 90 315 души, през 2022 г. - 164 536, а през 2023 г. - 180 512. През 2017 г., 2018 г., 2019 г. и 2020 г. е имало застой във връзка с нелегалната миграция, докато през 2021 г., 2022 г. и 2023 г. се отчита сериозно увеличение, показват данните.

За периода от 1 януари до 15 февруари 2023 г. е имало 8519 опита за незаконно преминаване на българо-турската граница, докато за същия период през т.г. те са 3023. Задържаните във вътрешността на страната за този период през 2023 г. са били 640 души, а тази година те са 189.

Преди няколко дни британското правителство подписа споразумение с Фронтекс. Целта на договора е борба с незаконната миграция, съобщи министерството на вътрешните работи на Великобритания, предаде Франс прес. Споразумението с Фронтекс предвижда обмен на информация и разузнавателни данни с цел ограничаване дейността на бандите за нелегален трафик на хора, засилено сътрудничество между британците и европейците, особено при използването на нови технологии като дроновете.

Днес на граничния пункт ще бъде и министър-председателят Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, които ще открият Държавната лаборатория за изследване на пестициди, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Събитието ще се състои на граничния пункт от 11:45 часа.

Капацитетът на лабораторията ще осигури своевременен и ефективен официален контрол без излишно забавяне. Инвестицията е на стойност два милиона лева, а средствата са осигурени от държавния бюджет.

С пускането на лабораторията окончателно се утвърждава държавният контрол върху храните, които влизат в България, посочват от Министерския съвет.

На 16 февруари т.г. от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) анонсираха разработени от тях предложения за промени в Закона за управление на агрохранителната верига, с които се забранява дейността на частни лаборатории на външните граници на страната. Целта е само държавата да извършва тестовете на храните. Освен това от ПП-ДБ имат предложение в срок до 1 година да се създаде организация товаро-разтоварващата дейност също да се извършва от държавата.