Протестиращи от "Възраждане" събориха оградата край Паметника на Съветската армия в опит да махнат скелето от монумента. Стигна се до сблъсъци с полицията.

Силите на реда с щитове изтласкаха протестиращите от пробива на оградата край монумента, предаде БНТ.

Зад огражденията влязоха и депутати на "Възраждане". Според лидера на партията Костадин Костадинов ограждането на паметника е незаконно. От два-три дни монументът е опасан и със скеле.

Още снимки от ситуацията на напрежение вижте тук >>

"Показахме, че ако искаме - можем да премахнем това незаконно ограждение. Ясно заявяваме, че няма да допуснем фашизма да премине за втори път през България. Няма да допуснем някой да се гаври с историческата памет на българския народ. Да живее България!", каза Костадинов.

Един от участниците в протеста успя да се покатери на върха на монумента, където развя партийното знаме на "Възраждане".

Снимка: БТА

Част от протестиращите успяха да влязат между загражденията и монумента, а други бяха изтласкани от полицията. Според участници в демонстрацията има пострадала в мелето жена, която е с фрактура на рамото.

Снимка: БТА

От партията организираха протеста с искане на оставката на правителството. 

Демонстрацията на "Възраждане" започна по обед пред Партийния дом, сега сграда на Народното събрание, после се премести пред Министерството на отбраната, където протестиращите поискаха оставката на военния министър Тодор Тагарев.

Протестът замеряше с яйца сградата на военното министерство, хората заявиха, че не искат американски и натовски бази у нас. 

Снимка: Булфото

От партията обявиха, че не одобряват политиката на кабинета "Денков - Габриел", в това число готвените промени в конституцията и настояват за провеждането на референдум за запазване на българския лев.

Снимка: Булфото

Протестиращите издигнаха лозунги с надпис "Оставка на правителството", "Неутрална България" и "България - омиротворител, а не съучастник".

Снимка: БТА

Малко преди края на протеста, членовете и симпатизантите на "Възраждане" блокираха и "Орлов мост" за около половин час, след което се се събраха на площад "Ал. Невски".

Снимка: БТА