Група от протестиращи и представители на партия "Възраждане" посрещнаха със скандирания гостите на събитието "България в еврозоната - предимства и възможности". Конференцията е организирана от Dir.bg, КРИБ и Агенция за насърчаване на МСП.

Протестиращите бяха не повече от 50-има, като исканията им бяха свързани със запазване на българския лев като национална валута. Между скандиранията им се чуваха обиди към експертите и участниците във форума.

Лидерът на партията Костадин Костадинов и още няколко депутати от парламентарната група влязоха в залата и започнаха да репликират част от лекторите, включително и представителя на МВФ Алфред Камер. Управителят на БНБ Димитър Радев обаче запази самообладание и продължи да води панела с участието още на заместник-управителя на Хърватската национална банка Михаел Фауленд, председателя на УС на Народната банка на Словения Бонстян Васле и директора финансови пазари на Нидерландската национална банка Ерд Хубен.

От "Възраждане" настояха разговорът да се води на български, но искането им не бе прието, тъй като, с изключение на Димитър Радев, всички участници бяха чужденци.

След възникналото напрежение Костадин Костадинов напусна залата, а на тръгване даде изявление пред журналисти. В него той отново настоя, че България трябва да запази лева за национална валута. Костадинов изрази недоволство и от това, че участниците в протеста, не бяха допуснати в залата, тъй като не разполагаха с необходимите покани. 

Снимка: Георги Велев, 3Е-news

"На това частно мероприятие има служители на НСО, на полицията, на службите за сигурност и частна охрана. Само армията липсва и тя липсва по една много проста причина - че липсва армия по принцип. Това нормално ли е според вас? Питам като гражданин. Тук на входа има хора, които решават кой ще влезе и кой няма да влезе, така на принципа харесваш ми, не ми харесваш. Искаме да им кажем, че искаме референдум, защото огромното мнозинство от българите не желаят унищожаването на лева. Те изправят държавата на ръба на гражданската война", каза Костадинов.

Снимка: Николай Илиев

Снимка: Николай Илиев