Кандидатът за министър-председател проф. Николай Габровски се срещна с представители от ПГ на Движението за права и свободи. Пред тях той представя визията си за съставяне на правителство с първия мандат и търси подкрепа за такъв.

Това е жест, който отваря вратите за диалог и културен начин за обмяна на идеи, обърна се кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Николай Габровски към ДПС в началото на срещата им в Народното събрание.

Задачата, с която съм натоварен за съставяне на кабинет, е доста тежка в тази ситуация, посочи Габровски. Желанието ми е, като представител на гражданското общество, да се опитам да помогна за един малко по-нормален тон в политическото говорене, във времена, когато за България се вземат важни решения, обясни номинираният за министър-председател. Той каза, че желанието му е да изгради екип от професионалисти, които могат да преведат страната ни през тези тежки месеци, да бъде избегнат цикъл от предсрочни парламентарни избори. За момента Габровски не пожела да назове поименно персоналния състав на кабинета, който ще предложи, но посочи, че те са професионалисти.

Бихме искали да ви поздравим с тази отговорност, която поемате в тази критична за страната ситуация. Бегъл поглед върху вашата биография говори, че нямате нужда от партийно-политическите противоборства, които се наложиха в нашата страна. На политическия терен трябва да се търси нормалността. За нас това не е чужда тема. Нормалността за нас минава през диалога. За да има кабинет, за ДПС нормалността е аксиома, но освен аксиомите, оттам нататък трябва да търсим и формулите. Затова за нас е много важен елемент и програмата - цели, приоритети, включително и професионалния състав на кабинета", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според Карадайъ вече години наред в България са наблюдават "ултиматуми и отказ от разговори", а не желания политически диалог, който, по думите му, е необходим на страната ни.

Като важни теми Карадайъ посочи доходите, борбата с инфлацията, енергийната сигурност, приемането ни в еврозоната, работата по Плана за възстановяване и устойчивост, Шенген и други.

Снимка: БТА

Габровски отговори, че за момента не може да оповести персоналния състав на проектокабинета, но той ще е съставен от експерти, отдалечени от политическите партии.

"Трябва да се продължи в посока работещ парламент, който дори и да си постави само няколко цели, да има хоризонт да ги изпълни. Като гражданин се чувствам лично засегнат, че ни отделят в отделна група за Шенген. Това е сигнал, че при нас нещо не е както трябва. За еврозоната, където също изпускаме срокове, за мен няма колебание къде е нашето място и към кое семейство принадлежим. Трябва да бъдат положени всички усилия. Ако влезем в цикъл на предсрочни избори, вероятността за положителен развой за еврозоната намалява драстично", посочи той.

Габровски отново подчерта готовността си да търси конституционно мнозинство в 48-ото Народно събрание за осъществяване на съдебната реформа. От ДПС определиха темата като "политическа дъвка" и изразиха съмнение, че партиите, които я сочат като приоритет, искат наистина да направят нещо по въпроса.

Снимка: БТА

Според Карадайъ, промените в Конситуцията и правомощията на главния прокурор много хора го ползват за политическа дъвка, но малко са хората, които правят нещо или са направили. От ДПС, чувайки много политици, които ползват понятието "реформа в съдебната система", за да се опитат Народното събрание да кадрува в съдебната система, направихме своята част - разписахме проект за промени в Конституцията и черно на бяло го предоставихме на всяка ПГ в 47-ото НС. И тези, които ползват темата като политическа дъвка, след това видяхме техните действия - точно нула, нищо! А ние отворихме възможност за диалог. Явно за някои от политическите партии е по-важно партийно-политическото експлоатиране на някои теми, а не тяхното решаване. Така че по тази тема имаме еднакви виждания, въпросът е пътят да се извърви. Дали някой има желание да извърви пътя, това е друга тема", посочи Карадайъ.

По темата за Шенген той призова да се анализират пропуските на страната през последните години. Според него са липсвали разговори, диалог и единни действия на българските политици, институции и дипломация.

"С честите избори, смяната на правителства и отказите за диалог и разговори по важните за страната теми, стигаме до такива ситуации, в които трудно можем да си отговорим на някои въпроси", каза Карадайъ. 

По отношение на парите от ЕС по ПВУ и оперативните програми България "не си е разписала фиша", заяви лидерът на ДПС. Той призова за усилия в посока на това евросредствата да стигнат до българските граждани.

Габровски изтъкна, че тезите на ДПС показват, че по повечето неща мислят в една посока.

По-рано днес проф. Габровски трябваше да разговаря с "Продължаваме Промяната", но те не дойдоха на срещата. Писмо, че няма да откликнат на поканата, изпратиха и от партия "Възраждане".

Вчера проф. Габровски се срещна с представители на "Демократична България" и "БСП за България", които заявиха, че няма да дадат подкрепата си за кабинет с първия мандат. Готовност за разговори декларира само Стефан Янев от "Български възход".