В началото на пленарното заседание председателстващият го Росен Желязков предложи като точка първа и втора в дневния ред да влязат проект на решение за оказване на военна и военно-техническка подкрепа за Украйна с вносител Министерският съвет (МС) и Законопроект за ратифициране на споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. "За" гласуваха 155 депутати, 46 бяха против. Обсъждането ще бъде на закрито заседание, тъй като в приложението на всеки един от двата проекта се съдържа класифицирана информация, обясни Желязков.

Още вчера министърът на отбраната Димитър Стоянов каза, че предложението за военна и военна-техническа подкрепа на Украйна ще влезе в Народното събрание на закрито заседание.

Включването на двете точки предизвика острата реакция на "БСП за България", те поискаха прегласуване и възразиха срещу начина, по който двете теми са били вкарани в дневния ред.

Коя е спешността, която Ви кара да включите в пленарната зала военната подкрепа за Украйна, възрази Борислав Гуцанов от "БСП за България". Превръщаме се в Генщаб на отбраната, а не Народно събрание (НС) - това ли е най-важното нещо за страната ни, когато за Шенген имаме голям проблем, попита той. Дори 24 часа не можете да работите за страната си, единственото нещо е да изпълнявате определени поръчки, изтъкна представителят на левицата. Да го направим така, както се полага - другата седмица, на закрито заседание, а не силово да използвате правилника и да го вкарате в дневния ред днес, предложи Гуцанов.

Няма смисъл да наритвате НС в петък сутринта със сила, натиск, грубо налагане на точка, без да дадете възможност да се обсъди - без председателски съвет, подкрепи го колегата му Георги Свиленски ("БСП за България"). А безплатните учебници остават за някога в бъдеще време, посочи той. От името на парламентарната група Свиленски поиска 30 минути почивка преди прегласуването на дневния ред и заседание на председателския съвет. Росен Желязков обясни, че прекъсване не може да даде в момента, тъй като депутатите вече са в процедура на прегласуване.

Гуцанов призова Желязков да преосмисли и да оттегли точката от дневния ред. Последваха редица процедури от страна на левицата, депутатите й предлагаха други точки от седмичната програма, които не са обсъдени до момента, да минат на първо място днес. Предложенията им бяха отхвърлени след гласуване и прегласуване.

Видяхте ли докъде стигнахме, НС да си отмени програмата заради точките за военната помощ, казахте, че за вас е най-важно да изпратите самолетите с оръжието за Украйна, лъсна лицето на "коалицията на войната", коментира Георги Свиленски. Г-н Габровски (Николай) трябва още днес на върне мандата и да каже аз имам едно единствено условие, да изпратя оръжие в Украйна, поиска представителят на социалистите.

Иван Ченчев поиска всички отговорни институции, които имат отношение към темата, да присъстват при дебата по двете точки в пленарната зала, за да се се вземе информирано решение. Затова той настоя президентът Радев да бъде поканен в НС.

Да не допускате абсолютно безотговорни твърдения, че някой ще вкара България във война, да не допускате антиевропейска риторика - абсолютно безотговорно поведение, обърна се към председателстващия заседанието Желязков председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов. Ако има "коалиция на войната", разбирам, че искате с "Възраждане" да се представите за "коалиция на русский мир", коментира той.

Половината депутати на "Възраждане" напуснаха пленарната зала и в нея останаха само 9 техни представители.

На брифинг от БСП поискаха публично гласуване на проекторешението за Украйна и доклада на Министерство на отбраната. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова посочи, че гласуващите са коалиция на войната и излагат България на риск с това решение. Тя поиска президентът и министърът на отбраната да дойдат в Парламента и да обявят списъка с въоръжения.

Президентът и министърът на отбраната са в Турция. Нинова посочи, че е изненадана от факта - че Възраждане са излезли от пленарната зала при обсъждането дали тази точка да присъства в дневния ред.

След като народните представители започнаха дебата на "закрити врата", беше обявена почивка, на която стана ясно, че 123 депутати са гласували "за" разискванията да бъдат публични.

След като започна закритата част на заседанието, народни представители от "БСП за България" излъчваха на живо в социалните мрежи случващото се в пленарната зала. От левицата възразиха срещу начина, по който точките са влезли в дневния ред и се обявиха против решението страната ни да подпомага военно Украйна.

В момента заседанието е отново открито. 

Конкретният вид оръжие и боеприпаси, които правителството предлага да предоставим на Украйна, са описани в списък, изготвен от Министерство на отбраната, който е секретен.